Familie Utrechtse vrouw Qatar wil mediastilte

De familie van Laura de B., de Utrechtse vrouw die al drie maanden vastzit in Qatar nadat ze aangifte deed van verkrachting, heeft een 'mediastop' ingesteld. Haar advocaat Brian Lokollo liet zondag desgevraagd weten dat de familie niets meer over de kwestie loslaat tegenover de pers.

,,We hebben ons doel bereikt: er is aandacht voor haar zaak gegenereerd en het is ons gelukt de kwestie op de politieke agenda te zetten'', aldus Lokollo. Zaterdag stelden enkele politieke partijen Kamervragen over de affaire. ,,Het is nodig eerst de feiten op een rijtje te krijgen'', zei VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra zondag in het tv-programma Buitenhof. ,,We weten niet wat er nou precies gebeurd is.''

Naar eigen zeggen was de Nederlandse met een vriendin op vakantie in het emiraat in het Midden-Oosten. Iemand zou wat in haar drankje hebben gedaan waarna ze in een onbekend appartement wakker werd. Toen ze aangifte wilde doen, werd ze aangehouden op beschuldiging van buitenechtelijke seks, iets dat strafbaar is in Qatar. Ook de verdachte zit in de cel.

Behandeling

Maandag behandelt een rechtbank in Qatar de zaak voor het eerst inhoudelijk. Op berichten in verschillende media dat het niet uitsluitend zou gaan om een verkrachting maar bijvoorbeeld om betaalde seks wil Lokollo geen commentaar geven. Ook niet op de vraag of hij vanuit Nederland of Qatar zal blijven optreden als haar raadsman.

Buitenlandse Zaken in Den Haag liet zondag weten dat de moeder van de 22-jarige Laura contactpersoon voor het ministerie is. ,,We hebben al veel, vertrouwelijke informatie met de moeder gedeeld en wachten op de behandeling van de zaak maandag'', zei een woordvoerster. Er is nog geen officiële tenlastelegging, wel een vooronderzoek waarbij een arts en getuigen zijn gehoord.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement