FNV komt naar Friesland en stelt: bouwvakkers moeten vaker pauzeren tijdens hitte

Vakbond FNV roept bouwvakkers op om vaker rustpauzes te nemen, zeker nu het Nationaal Hitteplan van kracht is. De afdeling Bouwen en Wonen van de vakbond deelt dinsdag flesjes water uit op verschillende bouwplaatsen in Friesland.

'Het dragen van koelvesten, koelpetten met nekflap en een zonnebril wordt aangeraden, net als het - waar mogelijk - vermijden van zwaar en intensief werk en natuurlijk het drinken van veel water', aldus de bond.

Ook zouden mensen in de bouw zoveel mogelijk in de schaduw moeten werken en de werkplek afschermen voor de zon. Tussen 12.00 uur en 15.00 uur moet de zon worden vermeden.

Hierbij adviseert de FNV bouwvakkers om zich iedere twee uur in te smeren met een zonnebrandcrème, minimaal factor 20. De vakbond deelt dinsdag in Friesland eveneens crème uit.

Werkgevers kunnen ook veel doen

Niet alleen werknemers, ook werkgevers kunnen veel doen om het werk veilig, verantwoord en dragelijk te houden, aldus de vakbond. Zoals de invoering van een tropenrooster. De werkdag begint dan al om half zes.

En daarnaast door tijdens het werk extra pauzes in te lassen op een koele plaats, te zorgen voor extra water en koele dranken en uitstel te geven voor het zware werk.

Werkgevers kunnen werknemers in de bouw bovendien de tijd geven om vaker te douchen en zich om te kleden. Apparaten die veel warmte afgeven, moeten zoveel mogelijk uitgezet worden, adviseert de FNV. Ook kunnen er extra ventilatoren worden geplaatst.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement