Experts reageren opgelucht op de grootste daling van het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen sinds 1 januari. Het toont voor hen aan dat het nu echt de goede kant opgaat. „We kunnen nog sneller versoepelen”, betoogt viroloog Louis Kroes zelfs.

De coronabezetting in de ziekenhuizen nam woensdag met 135 af: van 2480 naar 2345. Met name op de verpleegafdelingen gaat het beter, met een daling van 1732 naar 1607. Ook op de intensive care nam het aantal mensen met Covid-19 af: van 748 naar 738. „Dat is heel mooi om te zien”, reageert Kroes.

„De signalen wijzen nu echt de goede richting op. Het begint eindelijk echt voorjaar te worden, de vaccinatie gaat goed door en de immuniteit in de bevolking ontwikkelt zich. Ik voorzie voor de komende periode dan ook alleen maar een verdere daling. Als er nu nog een toename zou volgen, is dat wel heel miraculeus.”

Kroes schat in dat met goed weer het aantal dagelijkse besmettingen per week (nu gemiddeld bijna 7000) zo met 1000 omlaag kan gaan. „In de loop van juni ga je dan op hele lage aantallen uitkomen, terwijl de kwetsbaren dan allemaal gevaccineerd zijn en de viruscirculatie laag is. Dan is als je er nuchter naar kijkt het gevaar geweken, zouden de kroegen bijvoorbeeld weer open kunnen en kunnen wat mij betreft zelfs grotere evenementen en festivals later in de zomer verantwoord zijn.”

Opnames

In de afgelopen twee weken, sinds de piek van eind april, is het gemiddelde aantal opnames met bijna achttien procent gedaald. Het Outbreak Management Team, dat het kabinet adviseert, vindt dat de coronamaatregelen volgende week kunnen worden versoepeld als het gemiddeld aantal opnames ongeveer twintig procent lager ligt. Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, was eerder deze week daarom al ‘zeer optimistisch’ over de versoepelingen.

Binnen de huidige planning gaat het dan om onder meer de heropening van sportscholen, zwembaden, dierentuinen en pretparken, een verruiming voor de buitensport naar maximaal dertig personen en langere terrastijden. Vanwege de huidige cijfers pleit Kroes echter op korte termijn voor meer versoepelingen. „Ik vind niet dat er gewacht moet worden tot begin juni met de heropening van culturele instellingen als musea, theaters en bibliotheken. Die kunnen hun ruimte echt verantwoord inrichten. De heropening daarvan kun je volgende week in de versoepelingen al meenemen.”

Viroloog Andreas Voss spreekt van ‘een goede ontwikkeling’. „Dit is wat we hoopten te zien. We zijn nu echt heel goed op weg naar die tweede stap.” Hij vindt een aanvulling op de bestaande aangekondigde versoepelingen echter nog te snel. „Dan creëer je meer drukte en contacten en loop je het risico dat de daling stopt, waarna je alsnog de teugels aan moet trekken. Je wilt nu gewoon in een beweging de maatregelen afbouwen en niet steeds versoepelen en aanscherpen. Maar laten we nu vooral genieten dat we straks weer wat extra’s mogen en dat het de goede kant op gaat!”

Mooi weer

Zijn collega Ab Osterhaus is ook blij met de cijfers. „Ziekenhuisopnames zijn het belangrijkste richtgetal, omdat de getallen van de positieve testen variabel kunnen zijn als gevolg van minder afgenomen tests. Het is bemoedigend om dit te zien, zeker in combinatie met het verbeterende weer, waardoor mensen meer naar buiten gaan. Daar is de kans op besmetting kleiner. Dit is er waarschijnlijk het gevolg van.”

Toch vindt hij dat er niet te snel versoepeld moet worden, omdat de minderheid van de Nederlanders nog niet gevaccineerd is. „Je ziet wat een samenscholing als met Koningsdag nog kan doen, dan ontstaan er toch weer clusters. Besmettingen in de buitenlucht zijn natuurlijk nooit helemaal uitgesloten. En er liggen evengoed nog altijd veel coronapatiënten in de ziekenhuizen, dat getal moet verder dalen.”

Het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding benadrukt dat de reguliere zorg nog altijd onder druk staat. Hoe sneller we vaccineren, hoe minder we de virusmutanten de kans geven, stelt Osterhaus bovendien. „Wat mij betreft zou je in afwachting daarop best nog enkele weken kunnen wachten met verdere versoepelingen, zodat je het virus echt helemaal onder de duim gaat krijgen. Dat is ook de aanpak in Duitsland, waar de cijfers nog lager zijn dan hier.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Binnenland
Coronavirus
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct