Ex-topman justitie Demmink moet zelf getuigen

Oud-topman van het ministerie van Veiligheid en Justitie, Joris Demmink, moet vrijdag zelf getuigen over kindermisbruik waarvan hij wordt beschuldigd. De rechtbank in Amsterdam neemt het getuigenverhoor onder ede af, op verzoek van een van zijn vermeende slachtoffers.

Het gaat om een oud-jongensprostitué. Die verklaarde in 2014 zelf onder ede dat hij eind jaren tachtig toen hij vijftien jaar was, Demmink als klant heeft gehad. De getuigenis die bij de rechtbank in Amsterdam word afgelegd, kan eventueel later worden gebruikt voor een aangifte tegen Demmink.

Het Openbaar Ministerie meldde vorige week dat een strafrechtelijk onderzoek naar Demmink inmiddels is afgerond. Het werk van de rijksrecherche richtte zich op zijn mogelijke betrokkenheid halverwege de jaren negentig bij de verkrachting van twee toen minderjarige jongens in Turkije.

Ook werd een zogenoemd oriënterend feitenonderzoek ingesteld waarbij alle signalen van seksueel misbruik door Demmink, ook in Nederland, zijn onderzocht. Het OM besluit naar verwachting deze maand of Demmink wordt vervolgd.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement