Gaat Nederland het streefdoel, om iedereen die dat wil voor 1 juli een prik te geven, wel halen? De huidige cijfers tonen aan dat er nog veel werk aan de winkel is. In de komende twee maanden moet Nederland dubbel zoveel prikken zetten als in de eerste vier maanden van de vaccinatiecampagne. En dat leidt tot kritiek. „Het moet nu echt vlugger gaan.”

In de afgelopen week zijn er in ons land per dag gemiddeld ongeveer 94.000 prikken gezet. Kijken we kijken naar de Nederlandse ambities, dan is dat lang niet voldoende. Eind september is binnen de huidige planning het moment waarop iedereen die dat wil volledig gevaccineerd moet zijn; volgens demissionair coronaminister De Jonge zo’n twaalf miljoen Nederlanders. Begin juli moeten zij allemaal in ieder geval een eerste prik gekregen hebben. Om dat te bereiken, dienen er begin juli ongeveer 18 miljoen vaccinaties toegediend te zijn.

Maar in de eerste vier maanden van de vaccinatiecampagne hebben we nog niet eens de helft daarvan gezet: ruim 5,5 miljoen prikken. Dat betekent dat we in de helft van de tijd meer dan het dubbele aantal prikken moeten zetten (nog ruim 12 miljoen). Daarvoor zal ons gemiddelde omhoog moeten van 650.000 prikken per week nu naar meer dan 1,5 miljoen. Is dat geen onmogelijke opgave?

’Vlugger!’

Vaccinoloog Ben van der Zeijst vreest van wel. „Het gaat niet goed met de vaccinatiesnelheid. We zouden al boven de miljoen prikken per week uit moeten komen. Het moet echt snel beter gaan om de doelen te halen. We moeten gewoon vlugger prikken!” Ook data-analist Yorick Bleijenberg wijst erop dat er nog veel moet gebeuren. „De afgelopen week ging het qua cijfers nog minder, en dat moet er straks allemaal bij ter compensatie.”

Het ministerie van Volksgezondheid laat weten dat het uitgangspunt blijft dat iedere Nederlander die dat wil op 1 juli minimaal een prik gekregen heeft. Volgens een woordvoerster kan het tempo snel omhoog omdat er ’een hoop’ meer leveringen binnenkomen. „In de afgelopen week ging het om 1,4 miljoen doses”, zegt ze.

In de weken daarvoor ontving ons land nog minder dan 1 miljoen doses. Ook daarna blijft het getal boven de 1 miljoen uitkomen en gaat volgens haar met name Pfizer fors meer leveren. Volgens de woordvoerster kan ons land vanaf eind mei daarom ook ongeveer 1 miljoen prikken per week zetten, waarna het getal in ’de cruciale maand’ juni verder omhoog gaat. „Wel onder het voorbehoud dat er ook echt geleverd wordt.”

Vier keer zoveel

Volgens de meest recente vaccinatieplanning van 13 april heeft ons land begin juli in totaal 20,9 miljoen doses ontvangen, waarmee er qua voorraad dus voldoende is. Ter vergelijking: begin april hadden we pas zo’n 4 miljoen doses ontvangen. In het tweede kwartaal krijgen we dus (met 16,7 miljoen) vier keer zoveel doses als een kwartaal eerder.

De GGD’en, die het gros van die prikken moeten zetten, zijn in de tussentijd uitgebreid. „Wij staan klaar om naar verwachting in juni 1,5 miljoen vaccinaties per week toe te dienen, als daarvoor voldoende vaccins zijn”, zegt een woordvoerster. „Het aantal locaties is sinds januari uitgebreid van 24 naar 127 in mei en we gaan doorgroeien naar 142 in juni. Ook hebben we de prikprocessen losgekoppeld van het administratieve proces, zodat we meer per uur kunnen prikken. Als het echt nodig is, zouden we ook kunnen opschalen richting de twee miljoen.”

Bleijenberg blijft echter sceptisch. „In theorie kunnen we het getal inderdaad halen. Maar we hebben gezien dat theorie en praktijk soms wel erg ver uit elkaar lopen. Het is vooral de vraag hoe de coördinatie zal verlopen. Ik moet het echt nog zien.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Binnenland
Coronavirus
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct