Eerste laadpaal met AED staat in Delft

Een oplaadpaal voor elektrisch rijden die is uitgerust met een Automatische Externe Defibrillator (AED). Delft heeft sinds dinsdagochtend de wereldprimeur van deze levensreddende uitvinding.

,,Er is in Nederland een groot gebrek aan openbare locaties voor de plaatsing van AED’s die 24 uur per dag bereikbaar zijn", aldus de gemeente Delft. De laadpaal met AED wordt gezien als oplossing voor dit probleem.

De AED is een apparaat waarmee hulpverleners een elektrische schok toe kunnen dienen aan iemand met een hartstilstand. Met de schok krijgt het hart weer het juiste ritme. Jaarlijks kunnen naar schatting 2500 mensen een hartstilstand overleven als er een AED in de buurt is.

Proef

De plaatsing van de oplaadpaal met medische toevoeging is het begin van een proef waarmee de initiatiefnemers willen onderzoeken of de AED-paal werkt en wenselijk is. De deelnemende partijen zijn City AED en laadpalenleverancier EVBo.

Volgens de Hartstichting zijn er in Nederland naar schatting 100.000 AED’s. Het is onbekend waar ze hangen, omdat ze niet allemaal geregistreerd zijn bij een oproepsysteem. In de database van het Rode Kruis staan een kleine 30.000 AED's geregistreerd.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement