Duizenden euro's duurder uit: starters zoeken manieren om overdracht uit te stellen

Huizenkopers en -verkopers worstelen met de mogelijke afschaffing van de overdrachtsbelasting voor starters. ANP

Huizenkopers en -verkopers worstelen met de mogelijke afschaffing van de overdrachtsbelasting voor starters. Volgens  Independer  zijn starters massaal op zoek naar manieren om het moment van overdracht uit te stellen, zodat ze duizenden euro’s kunnen besparen. ,,Dit moet je niet boven de markt laten hangen”, vindt makelaarsvereniging NVM.

Vorige week meldde AD dat het kabinet op Prinsjesdag (over drie weken) aankondigt dat de overdrachtsbelasting voor starters vanaf 1 januari 2021 naar nul gaat, in plaats van de 2 procent voor alle andere huizenkopers die zelf in het huis gaan wonen. Voor beleggers gaat de belasting van 2 naar 8 procent.

Lees ook | Kabinet schrapt overdrachtsbelasting voor starters: dat kan je duizenden euro's schelen

De maatregelen zijn bedoeld om starters een steuntje in de rug te geven op de huizenmarkt. Ze delven nu het onderspit, omdat ze geen overwaarde of veel eigen geld kunnen inbrengen. Om het uitvoerbaar te houden, wordt waarschijnlijk iedereen onder de 35 jaar als starter beschouwd.

Sneu

Bart Houx (48) heeft zijn huis in Leusden bij Amersfoort net verkocht en was blij dat de financiële papierwinkel was afgerond. ,,Maar deze week vroegen de kopers ons of we nog een maand langer in het huis willen blijven zitten, zodat zij profiteren van het afschaffen van de overdrachtsbelasting. Ik vind het sneu als ze het voordeel mislopen, dus wil best meewerken. Maar het is een hoop gedoe waar ik eigenlijk niet op zit te wachten.”

De kopers van het huis in Leusden staan zeker niet alleen, weet financieel adviseur Marga Lankreijer-Kos van  Independer . ,,Sinds de mogelijke afschaffing in het nieuws is geweest, krijgen we ontzettend veel vragen van starters. Ze willen weten hoe ze kunnen profiteren van de belastingmaatregel.”

Lankreijer-Kos waarschuwt dat kopers niet zomaar het moment van passeren bij de notaris kunnen uitstellen. ,,De verstrijkdatum van de hypotheek speelt bijvoorbeeld een rol. En bij sommige banken moet je een provisie betalen als je dat doet. Je moet je afvragen of je dat wel wilt.”

Balen

Voor de kopers van het huis van Bart Houx is het balen dat de overdracht gepland staat op 10 december, waardoor ze het nultarief op drie weken na mislopen. ,,Het gaat om 6000 euro, dat is een hoop geld”, aldus Houx. ,,Maar voor ons is het niet gratis om drie weken te blijven zitten. We hebben al een nieuw huis gekocht, waar we eind november in kunnen. We zouden dan een aantal weken dubbele lasten hebben. Misschien kunnen de kopers de extra kosten op zich nemen, maar dat wil ik wel netjes zwart op wit bij de notaris regelen.”

In bovenstaand geval gaat het om koopprocessen die al waren gestart, maar er is ook een groep starters die nu een paar maanden wacht met bieden en ook dat is marktverstorend, vindt makelaarsvereniging NVM. ,,Als je zo’n maatregel treft, dan moet je het direct doen en niet boven de markt laten hangen”, zegt Theo Scholte namens de NVM. ,,Dan gaan starters wachten en dat heeft invloed op de markt. Voor verkopers is het waardeloos als kopers ná de deal het passeren willen uitstellen. Dan ben je blij dat je woning is verkocht en krijg je dit.”

Independer  adviseert kopers om niet te wachten met hun zoekproces. ,,Ze moeten vooral goed afspreken met de verkoper dat de overdracht na 1 januari plaatsvindt. Als de offerte van de hypotheek vier tot zes maanden geldig is, kan dat prima uitkomen.”

Lees ook | Zo lastig is het op de huizenmarkt: Starter? Voor u tien anderen