Dubbel gevoel LAKS om recordaantal klachten

De eindexamens zijn voorbij. Voor wie niet in een keer slaagt, zijn er half juni herexamens, maar vrijdag in de 'reguliere speeltijd' hoefde nog maar een enkeling op te draven. Het ging om Arabisch, Russisch, Spaans, Turks en Fries.

Over die taalvakken kwamen niet of nauwelijks klachten binnen. ,,Eigenlijk alleen over Spaans. Vraag acht, vonden veel klagers onduidelijk geformuleerd'', zei coördinator Loran Hempenius van het Landelijk Aktie Komitee Scholieren, LAKS. Een surveillant appte dat hem opviel dat het een ander soort examen was dan in andere jaren. Of dat zo is en of dat dan gevolgen heeft voor de resultaten moet nog blijken.

Ongeveer zestig leerlingen deden het examen Fries, op een middelbare school of als staatsexamen. Ze wonen allemaal in de provincie Friesland. Ook voor de andere taalvakken waarin vrijdag werd geëxamineerd geldt dat de leerlingen meestal 'native speakers' zijn. Russisch werd gemaakt door zo'n 25 havisten en vwo'ers. ,,Slechts één van hen komt niet uit een gezin waar Russisch wordt gesproken.''

Rolletjes

Dit schooljaar deden 210.000 leerlingen eindexamen, iets meer dan vorig jaar. De meeste, ruim 111.000, zitten op het vmbo en verder deden 60.000 havisten en 39.000 vwo'ers examen.

Via de klachtenlijn van LAKS kwamen al dik 203.000 bezwaren binnen, een record. ,,De vele klachten geven ons een beetje een dubbel gevoel'', aldus Hempenius. ,,We zijn blij dat havisten en vmbo'ers ons beter wisten te vinden dan voorheen. Anderzijds zien we natuurlijk het liefst dat alles op rolletjes verloopt. Wat dat betreft kan het echt nog beter.''

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement