Dijkhoff: ik had beter moeten weten

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff van Veiligheid en Justitie vindt dat hij als Kamerlid beter niet betrokken had kunnen raken bij een persbericht van het ministerie over de omstreden Teeven-deal. ,,Het bespreken van een concept-persverklaring is een stap te ver.''

Hij zei dat woensdag tijdens een debat over de affaire. De oppositie heeft veel kritiek op de bemoeienis van Dijkhoff en ook huidig minister Ard van der Steur met de nasleep van de deal.

Dijkhoff was destijds Tweede Kamerlid en was die dag in maart toevallig bij partijgenoot en toenmalig justitieminister Ivo Opstelten, als campagneleider voor de VVD. Opstelten was bezig met een persbericht, omdat Nieuwsuur die avond het bedrag wilde onthullen dat gemoeid was met de schikking van de overheid met een drugscrimineel.

Mompelde

Volgens Dijkhoff zijn er vaker contacten tussen Kamerleden en bewindspersonen. ,,Maar ik erken dat er grenzen zijn aan die contacten. Ik had toen beter moeten weten. Het is zuiver om je er als Kamerlid niet op deze manier mee te bemoeien.''

Dijkhoff heeft er al langer spijt van: ,,Ik heb weleens gedacht: had ik toen maar in Maastricht gezeten om te flyeren.'' Hij had in maart echter niet het idee dat hij verantwoordelijk was voor het uiteindelijke bericht. Fred Teeven zelf, toen staatssecretaris, was ook aanwezig bij het gesprek en ,,mompelde'' volgens Dijkhoff iets over bedragen.

Rare vertoning

De oppositie uitte meteen veel kritiek op het verhaal van Dijkhoff. Zo begrepen ze niet dat het Kamerlid niet aansloeg op de bedragen en dat evenmin deelde met zijn eigen fractie.

,,Een rare vertoning'', vindt Emile Roemer van de SP. Hij is bang dat het verhaal een soort 'sorry' moet zijn om de kwestie daarna ,,onder het tapijt te schuiven''.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement