Een dierenactivist uit Vught, ook bekend als de ‘vegan streaker’, moet dertig maanden, waarvan acht voorwaardelijk, de cel in als het aan het Openbaar Ministerie ligt. Maandag werd die straf geëist tegen de man voor brandstichting bij een Ermelose eendenslachterij. Hij betuigde spijt in de rechtbank.

De man, die ook een tijd in Stiens heeft gewoond, is bekend van het verstoren van talloze paardenevenementen en stierengevechten door naakt te protesteren. Hij meldde zichzelf als de brandstichter. Hij zou op 28 mei dit jaar brand hebben gesticht bij de eendenslachterij Duck-To Tomassen in Ermelo. Drie trailers en een vrachtwagen gingen in vlammen op en een weeghok raakte beschadigd. Ten tijde van de brand moest een aantal woningen in de nabijheid van de slachterij worden ontruimd.

Vegan streaker bekent brandstichting

Hij verklaarde dat hij de brand bewust had aangestoken om een statement te maken tegen het slachten van eenden. De man zegt een pacifist te zijn en te staan voor gelijke rechten voor mens en dier, aldus het OM. ,,Dat hij die rechten wil afdwingen door geweld - want dat is brand - en angst - want dat roept brand op - en schade aan goederen en het milieu, daar wil hij weinig woorden aan vuil maken.”

Volgens de officier van justitie is de brandstichting niet in een opwelling gebeurd, maar is die vanaf november 2019 voorbereid. Hij heeft onder meer een auto geregeld en een voorverkenning uitgevoerd. Volgens het OM is duidelijk dat de verdachte ‘door middel van geweld zijn levensovertuiging voor het voetlicht heeft proberen te brengen’.

Spijt

De advocaat van de dierenactivist zei in de rechtbank dat hij spijt heeft van zijn actie en de gevolgen. „Hij heeft als voorbeeldfiguur in de kring van dierenactivisten mensen teleurgesteld en het beeld van hem als ‘Vegan Streaker’ is door de negatieve media-aandacht aangetast. In de gevangenis heeft hij het zwaar en zijn relatie is op de klippen gelopen.”

Hij had in de rechtbank een tekst voorbereid die hij voorlas. Hij zei zich te realiseren dat hij met deze daad te ver is gegaan. „Kon ik de tijd maar terugdraaien.”

Voorbereiding

Zelf zegt hij dat hij de brand op zo’n manier voorbereidde om gevaar voor personen en dieren te voorkomen. Daaraan twijfelt het OM. „De verdachte heeft wellicht nagedacht over risico’s, maar het zou knap zijn als hij zoiets onvoorspelbaars als een brand van te voren weet te berekenen als ware het een wiskundig vraagstuk.” Er was sprake van sterke rookontwikkeling, een vonkenregen boven woningen, vlammen die hoog boven de bosschages uitkwamen.

De ex-Stienser heeft een strafblad en de schade is groot (volgens het OM ongeveer 475.000 euro) en mensen zijn in het holst van de nacht uit hun woning gehaald. Volgens het OM past een celstraf van 30 maanden, waarvan 8 voorwaardelijk. De slachterij heeft de man aansprakelijk gesteld voor een bedrag van 156.000 euro en vraagt de rechtbank de schadeclaim toe te kennen.

De Zutphense rechtbank doet op 16 november uitspraak.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Binnenland
Rechtbank
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct