Demonstrant met ploertendoder op Museumplein komt vrij

Demonstrant met ploertendoder op Museumplein komt vrij ANP

De man die in januari tijdens de rellen op het Museumplein een politiepaard zou hebben mishandeld, komt op vrije voeten. De politierechter van de rechtbank in Amsterdam heeft donderdag zijn voorarrest geschorst. Hij mag de inhoudelijke zitting op 8 april in vrijheid afwachten. Wel krijgt de man een locatieverbod, hij mag niet in de omgeving van het Museumplein in Amsterdam komen.

Melvin B. (36) werd zondag 17 januari gearresteerd tijdens een verboden en uit de hand gelopen demonstratie tegen de coronamaatregelen. De officier van justitie verdenkt de oud-militair uit Purmerend ervan dat hij tijdens de rellen een of meer paarden van de bereden politie heeft geslagen met een ploertendoder, een wapenstok met een loden kop erop. Daarnaast wordt hem verweten dat hij het bevel om het Museumplein te verlaten niet heeft opgevolgd. Naast de ploertendoder had hij tijdens de demonstratie een opvouwbaar mes.

B. geeft toe dat hij de ploertendoder naar de demonstratie heeft meegenomen, maar ontkent dat hij een paard heeft geslagen. Daar zijn ook geen beelden van, zegt zijn advocaat Wieteke Drummen. Ze wil daarom drie politieruiters oproepen als getuige voor de inhoudelijke zitting in april. De officier van justitie heeft daar geen bezwaar tegen.

Rondvliegende steen

De advocaat van B. opperde in de rechtbank dat het politiepaard tijdens de rellen gewond kan zijn geraakt door een rondvliegende steen. Ze wil de politieruiters vragen of zij een verband zien tussen het letsel en de ploertendoder waarover zij in hun proces-verbaal spreken.

Dat het politiepaard gewond raakte, leidde tot veel ophef. Dierenbelangenorganisaties pleitten er na het incident voor dat de politie stopt met de inzet van honden en paarden bij rellen en oproer.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Binnenland