Bij het hoofdgebouw van Defensie Helikopter Commando op vliegbasis Gilze-Rijen hangt de vlag halfstok. Commandant Robert Adang spreekt van een zwarte dag.

Defensie Helikopter Commando Gilze-Rijen zwaar aangeslagen door dood twee militairen bij Aruba

Bij het hoofdgebouw van Defensie Helikopter Commando op vliegbasis Gilze-Rijen hangt de vlag halfstok. Commandant Robert Adang spreekt van een zwarte dag. FOTO DEFENSIE

De dood van twee militairen voor de kust van Aruba zondagmiddag is hard aangekomen bij Defensie Helikopter Commando (DHC) Gilze-Rijen. De vlaggen op de vliegbasis hangen halfstok. In een Tweet spreekt commandant Robert Adang zijn medeleven uit.

‘Een zwarte dag voor 860 Squadron en de rest van het Defensie Helikopter Commando maar vooral een afschuwelijk verlies voor hun geliefden, familie en nabestaanden. Ons diepste medeleven gaat naar hen uit’, schrijft de commandant.

Lees ook | Vlieger Christine Martens uit Leeuwarden omgekomen bij helikoptercrash Aruba

Medeleven

Een woordvoerder van de vliegbasis reageert kort: ,,De organisatie is zwaar aangeslagen en diep geraakt door de dood van vlieger Christine Martens en tactisch coördinator Erwin Warnies. Alle vlaggen op de vliegbasis hangen halfstok.” Op een condoleanceregister van Defensie stromen de tekenen van medeleven binnen.

Het Defensie Helikopter Commando op Vliegbasis Gilze-Rijen is de overkoepelende militaire organisatie voor alle helikopters van de Nederlandse Krijgsmacht. Behalve helikopterbasis Gilze-Rijen valt hier vliegveld Deelen en maritiem Vliegkamp De Kooy in Den Helder onder. De marine levert met schepen en NH-90 helikopters ondersteuning in de Caraïben, onder meer in de strijd tegen drugssmokkel.

De slachtoffers wisten bij de crash de helikopter niet te verlaten. Nadat zij uit het toestel waren gehaald mocht reanimatie niet meer baten. Twee andere inzittenden wisten te ontsnappen en zijn fysiek ongedeerd. Het is voorlopig gissen, maar mogelijk zijn zij voor de klap uit de helikopter kunnen springen. De oorzaak van de crash en de omstandigheden rond de dood van de twee militairen wordt nader onderzocht.

Overlevingstechnieken

Al het militair personeel dat in een helikopter of vliegtuig vliegt, oefent regelmatig intensief hoe ze na een crash het toestel zo snel mogelijk kunnen verlaten. Op vliegbasis Gilze-Rijen is daarvoor de SERE-school gevestigd die alle overlevingstechnieken onderwijst. Hier is ook een installatie die in een zwembad een crash te water nabootst, waarna de militairen moeten ontsnappen.

Nader onderzoek moet duidelijk maken wat er gebeurd is. De harde wind en flinke golfslag hebben mogelijk een rol gespeeld in het overlijden van de twee militairen. Het toestel was nog maar vijf jaar in gebruik en is één van de twintig NH90-helikopters die de krijgsmacht heeft. Voorlopig blijven de andere NH90-helikopters van Defensie aan de grond.

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct