Dagvaardingen verdachten MH17 ter inzage voor pers

Dagvaardingen verdachten MH17 ter inzage voor pers ANP

De rechtbank Den Haag heeft de dagvaardingen van de vier verdachten van het neerhalen van vlucht MH17 maandag ter inzage voor journalisten beschikbaar gesteld. Het gaat louter om de uitnodiging op de rechtszittingen te verschijnen, met bijbehorende data. Maandag 9 maart begint de rechtbank in het gerechtsgebouw op Schiphol aan het enorme strafproces.

De tekst van de aanklacht zal pas op de zitting zelf bekend worden. Het Openbaar Ministerie meldde vorig jaar al dat het viertal wordt beschuldigd van het neerhalen van vlucht MH17 van Malaysian Airlines en de moord op alle 298 inzittenden. Het vliegtuig werd op 17 juni 2014 boven oostelijk Oekraïne uit de lucht geschoten met een BUK-raket. Pro-Russische separatisten vochten in dat gebied tegen het Oekraïense regeringsleger.

De vier verdachten zijn Oleg Poelatov, Sergej Doebinski, Igor Girkin en Leonid Chartsjenko; de eerste drie zijn Russen, Chartsjenko is een Oekraïner. Naar verwachting zal geen van hen gehoor geven aan de oproep ter zitting te verschijnen. Poelatov laat zich vertegenwoordigen door twee Nederlandse advocaten. Het proces zal volgens de huidige planning tot ver in 2021 doorlopen.

home
net-binnen
menu