Cao-conflict woningcorporaties: bonden leggen uitnodiging Aedes naast zich neer

Vakbonden FNV en CNV gaan in het conflict over een nieuwe cao voor medewerkers van woningcorporaties niet in op een uitnodiging van de werkgevers. De bonden vinden dat er genoeg is gepraat.

Het conflict tussen werkgevers, verenigd in Aedes, en bonden speelt al ruim een jaar. De medewerkers missen waardering van de werkgevers. Ook het loongebouw dat de werkgevers voor ogen hebben, is een doorn in het oog.

Tweedeling

Het voorstel van de werkgevers komt volgens de bonden neer op een tweedeling. Mensen in hogere functies gaan meer verdienen, terwijl vooral nieuwkomers genoegen moeten nemen met een laag salaris, stellen ze.

Na een manifestatie in Utrecht, gingen vorige week dinsdag bijna 600 medewerkers van corporaties in noord- en oost-Nederland in Groningen de straat op. Hun demonstratie eindigde bij het kantoor van woningcorporatie De Huismeesters in de stad.

Daar riep directeur Sije Holwerda de bonden op weer in gesprek te gaan met de werkgevers. Voor een onderhandelingsresultaat zijn twee partijen nodig, zei Holwerda. Hij is een van de onderhandelaars namens Aedes.

Serieuze reactie werkgevers

Holwerda voegde eraan toe dat hij de werkgevers de bonden een brief hadden gestuurd. Die brief biedt geen opening voor een nieuwe onderhandelingsronde, zegt bestuurder Janneke Waage van de FNV. ,,We wachten op een serieuze reactie van de werkgevers.’’

Grote actiebereidheid

De bonden zeggen sterk te staan in het conflict. De actiebereidheid onder de medewerkers van de corporaties is groot. Een terugkeer aan de onderhandelingstafel is alleen een optie als de werkgevers met een goed voorstel komen, zeggen ze.

Ondertussen gaan de voorbereidingen voor nieuwe acties voort. Er zijn estafettestakingen en binnenkort een nieuwe grote actie, waarover de bonden geen mededelingen willen doen.

De acties zijn gericht op de werkgevers. De bonden zeggen dat de huurders van de corporaties geen last mogen hebben.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement