CDA en CU: hulp bij kortere lijnen tussen boer en consument

CDA en CU: hulp bij kortere lijnen tussen boer en consument ANP

De regeringspartijen CDA en ChristenUnie willen dat boeren die de handen ineenslaan om hun producten rechtstreeks te verkopen aan consumenten in de buurt, daar hulp bij krijgen. Door bijvoorbeeld de groot- en detailhandel over te slaan, kunnen boeren zelf meer overhouden, denken de partijen.

Op veel plekken in het land bestaan al dit soort initiatieven. CDA en ChristenUnie willen dat een daarvan wordt aangemerkt als "proeflocatie", waarbij de overheid bijspringt door eventuele knelpunten te helpen oplossen. De opgedane kennis en ervaring kan dan worden gebruikt voor projecten elders in het land.

"Een duurzame toekomst voor de landbouw begint met een eerlijkere prijs voor boeren", zegt ChristenUnie-Kamerlid Carla Dik-Faber. "Dan helpt het enorm als er een korte schakel zit tussen boer en consument. Slimme, lokale samenwerking zorgt daarvoor."

Het verdienvermogen van boeren moet worden verbeterd, vindt ook CDA'er Jaco Geurts. "Je kunt namelijk niet groen doen, als je rood staat. Kortere ketens van het land naar het bord helpen daarbij, en zorgen ervoor dat verse producten uit eigen omgeving beter worden gewaardeerd."