Burgemeesters in principe niet afwijzend tegenover avondklok

Burgemeesters in principe niet afwijzend tegenover avondklok ANP

De voorzitters van de veiligheidsregio's die samen het Veiligheidsberaad vormen, staan in principe niet afwijzend tegenover een avondklok maar willen eerst horen wat het OMT-advies zegt. "Als het kabinet laat zien dat de avondklok ons kan helpen sneller door dit proces heen te komen, dan ben ik voor", zei burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam voorafgaand aan de vergadering van het beraad in Utrecht.

Ook zijn collega Wouter Kolff van Dordrecht wil "geen enkele maatregel uitsluiten". "Maar ik wil wel eerst weten wat het effect van een avondklok is". Annemarie Penn-te Strake is voor een "stevige aanpak". "Wij hebben niet veel mogelijkheden meer in het mandje."

Alleen Pieter Broertjes van Hilversum is bij voorbaat tegen. Hij vindt de maatregel niet proportioneel. "Een avondklok is niet goed voor het draagvlak. Het is ook niet nodig. De gereedschapskist is nog niet leeg." Ook de handhaving is volgens hem een probleem. De politie Midden-Nederland heeft de regionale burgemeesters een brief geschreven waarin zij aangeeft het "heel moeilijk vinden om hiervoor capaciteit vrij te krijgen".

Je kunt deze onderwerpen volgen
Binnenland