Burgemeesters aan kabinet: verbied ook in zomer evenementen

Minister Ferdinand Grapperhaus van Justitie en Veiligheid (CDA). FOTO ANP/BART MAAT

Burgemeesters van grote steden willen dat alle grote evenementen tot 1 september worden verboden. Minister Ferd Grapperhaus van Justitie bevestigt dat de burgemeesters ‘die vraag hebben neergelegd’.

Hun vraag wordt volgens de CDA-bewindsman voorgelegd aan de experts van het Outbreak Management Team en ‘meegenomen in de besluitvorming van dinsdag’. Dan beslist het kabinet wat er na 28 april moet gebeuren met de coronamaatregelen. Alle grote, vergunningsplichtige evenementen zijn nu in elk geval tot 1 juni al afgelast.

Afzeggen artiesten

De burgemeesters zien liever ook in de zomer geen grote evenementen en festivals en willen dat organisatoren snel duidelijkheid krijgen, meldt de NOS. Zij kunnen dan bijvoorbeeld artiesten afzeggen en de verzekering inschakelen. Ook concertorganisator Mojo vroeg het kabinet daar eerder al om.

Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad van 25 burgemeesters en zelf burgemeester van Nijmegen, erkent dat de burgemeesters het kabinet in de Ministeriële Commissie Crisisbeheersing adviseren over besluiten die volgende week worden genomen. ,,Dat gaat over meer dan alleen hoe om te gaan met evenementen", zei hij vrijdag. ,,We doen dat in goed overleg met het kabinet, rechtstreeks en niet in het openbaar."

Maatregelen

Het Veiligheidsberaad gaat volgens Bruls niet vooruitlopen op nieuwe besluiten van het kabinet over het huidige pakket maatregelen. Het beraad wacht mededelingen daarover af van minister-president Mark Rutte op 21 april. Ook over de Vierdaagse in zijn eigen stad valt daarna pas iets te zeggen.

Grapperhaus zegt de oproep van sommige burgemeesters ,,heel goed te begrijpen. In de eerste plaats heb je te maken met alle voorbereidingen. Het heeft op allerlei punten ook te maken met het ov, daar moet je ook weer op anticiperen".

Jongeren

,,Festivals richten zich natuurlijk overwegend op jongeren", merkt Grapperhaus op. Het kabinet kijkt samen met de veiligheidsregio's hoe ,,we deze tijd voor jongeren toch nog enigszins draaglijk kunnen maken". Door de sluiting van de horeca en het niet doorgaan van evenementen hebben zij "heel weinig uitlaatkleppen, en dat heb je voor jongeren nodig", aldus de minister.

Hoe dat er dan uit moet gaan zien, liet Grapperhaus nog in het midden. ,,Daarover zijn we in gesprek. Wat kan je voor jongeren mogelijk maken, terwijl je nog steeds de regels in acht neemt?"

Premier Mark Rutte zei een dag eerder in het debat over de coronacrisis ook dat er volgende week op zijn vroegst wordt besloten over het al dan niet verlengen van het verbod. ,,We kijken of we daar volgende week al iets over kunnen zeggen."