Bruinvis dood gevonden bij Krommenie

In de Nauernasche Vaart bij Krommenie in de Zaanstreek is zondagochtend een dode bruinvis aangetroffen. Vermoedelijk gaat het om het dier dat al een tijdje rondzwom in de Noord-Hollandse binnenwateren.

Medewerkers van Stichting SOS Dolfijn zijn ingeschakeld en brengen het kadaver naar de Universiteit Utrecht voor onderzoek. Mogelijk kan daar de doodsoorzaak worden vastgesteld.

De bruinvis werd ruim twee weken geleden voor het eerst in de grachten van Den Helder gesignaleerd en zwom via het kanaal langs de N9 verder Noord-Holland in. Afgelopen dinsdag was het dier voor het laatst levend gezien in Krommenie.

Stress

Bruinvissen leven in de Noordzee maar van tijd tot tijd komt het voor dat ze de Nederlandse binnenwateren inzwemmen, aldus een woordvoerster van SOS Dolfijn. ,,Soms redden ze het en lukt het ze weer naar zee terug te keren, maar bij deze dus niet.''

In dit geval kan het zwemmen in het Noord-Hollandse water het dier te veel stress hebben opgeleverd. ,,Daar kunnen ze slecht tegen. En van zoet water krijgen bruinvissen last van hun huid. Maar of dat de doodsoorzaak is, weten we niet. Hopelijk komen we door het onderzoek meer te weten.''

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement