Brand Hoge Veluwe verwoest 4 hectare natuur

De brand in nationaal park De Hoge Veluwe heeft ongeveer 4 hectare natuurgebied verwoest, volgens een woordvoerder van de brandweer. De brandweer had het vuur na een uur onder controle. Recreanten die in het gebied waren zijn volgens de brandweer op eigen gelegenheid vertrokken toen ze rookwolken zagen en een brandlucht roken.

Over de oorzaak van de brand is niets bekend. De brandweer blijft dinsdagmiddag nog geruime tijd nablussen in het kurkdroge heidegebied. De Harderwijkerweg (N310) tussen Schaarsbergen en Otterlo blijft voorlopig afgesloten.

Oud Reemst ligt deels binnen de hekken van De Hoge Veluwe in een uithoek van het park. Het deel van de buurtschap dat buiten de hekken valt is in beheer bij Natuurmonumenten. Het is een populair fietsgebied. De directie van De Hoge Veluwe zegt dat parkbezoekers moeten wegblijven uit het gebied rond Oud Reemst. Bezoekers aan andere delen van het park lopen geen gevaar, aldus de directie.

Veel telefoontjes

De brandweer kreeg dinsdagmiddag veel telefoontjes van ongeruste beheerders van campings en bungalowparken in de omgeving van De Hoge Veluwe. Zij hoeven zich echter volgens de brandweer geen zorgen te maken, want er is nauwelijks wind en die staat ook nog eens richting het park. Bos en heide in het park in de omgeving van het afgebrande gedeelte worden nat gehouden.

De brandweer is met acht bosbrandvoertuigen, extra waterwagens en ander materieel bij de brand. Rookwolken zijn tot bij Arnhem en op de snelweg A12 te zien.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement