Boze boeren breken protest bij Albert Heijn af na ultimatum gemeente: ‘Ons punt is gemaakt’

Protestboeren hebben hun kamp opgeslagen voor het distributiecentrum van Albert Heijn in Zwolle. Onder hen een aantal boeren uit Duitsland die hun Nederlandse collega's een hart onder de riem staken. FOTO EWOUD TEN KLEIJ

Honderden boze boeren protesteerden vandaag in Zwolle, Den Haag en Tilburg opnieuw tegen het kabinetsbeleid. De boeren zijn het niet eens met de prijs die ze voor hun producten krijgen en protesteren tegen de stikstofmaatregelen van minister Carola Schouten van Landbouw. Door het urenlange protest in Zwolle kan Albert Heijn op dit moment 230 winkels niet bevoorraden. Dat is ongeveer een kwart van het totaal aantal filialen.

Tientallen tractoren blokkeerden vanochtend urenlang het Zwolse distributiecentrum van de supermarktketen. De boeren braken rond 13.30 hun protestactie af nadat de gemeente hen een ultimatum stelde. De burgemeester zal namens hen een brief naar het ministerie sturen. ,,We hebben ons punt kunnen maken: we willen de voermaatregel van tafel. De burgemeesters uit de omgeving gaan een brief sturen naar ministerie met de nadruk erop dat ze met de ons in gesprek moeten”, zegt boerenwoordvoerster Everdien Kuiper op het podium.

‘Dit is niet de weg’

Door de urenlange blokkade konden veel Albert Heijn-filialen in de regio niet bevoorraad worden. ,,Wij begrijpen de zorgen van de Nederlandse boeren”, laat een woordvoerder van de Albert Heijn weten. Maar: ,,De acties bij onze distributiecentra vinden wij niet de juiste weg. Het gaat de boeren om de maatregel van minister Schouten over het veevoer. Het is dus belangrijk dat boerenorganisaties met de overheid hierover in gesprek zijn en tot oplossingen komen.”

Albert Heijn werkt met een vaste (relatief kleine) groep boeren in Nederland. De supermarktketen benadrukt trots te zijn op ‘de jarenlange relatie met onze boeren en telers’. ,,We vinden het belangrijk dat iedereen in de keten een eerlijke boterham verdient. Nu en in de toekomst. Daarom maken we ook afspraken met onze boeren en telers over gezamenlijke investeringen en hebben we goede contacten met onze boeren.“

Volgens de gemeente belemmerden de demonstranten een vitale maatschappelijke functie in de regio. Ook kwam de verkeersveiligheid ter plaatse in het geding.

Weer in actie

De boeren kwamen vandaag in verschillende plaatsen in het land opnieuw in actie. Zo vertrokken zeker 140 boeren met hun trekkers vanuit de Achterhoek naar Den Haag om te demonstreren. De boeren vertrokken rond 08.30 uur bij de Radstake in Heelweg en reden via provinciale wegen in de richting van Den Haag. Politie heeft de kruispunten alvast afgezet.

,,Het is één grote denderende stoomwals”, zei Rutger van Lier van Farmers Defence Force vanaf de trekker. ,,We verwachten dat er onderweg nog veel meer boeren aansluiten. We blijven zo lang mogelijk op dit soort wegen rijden, als dat niet meer lukt gaan we pas de snelweg op.”

Gemeente weet van niets

De gemeente Den Haag weet niets van een nieuwe demonstratie van de boeren. ,,We zijn altijd, overal op voorbereid, maar er is voor zover bekend geen demonstratie door boeren aangemeld”, zegt de woordvoerder van burgemeester Jan van Zanen.

De politie in de regio Den Haag houdt de mogelijke komst van de boeren nauwlettend in de gaten. ,,We zijn alert en monitoren de verkeersbewegingen”, zegt een woordvoerder. Naar de precieze bestemming van de boeren en trekkers kan hij alleen maar gissen: ,,We weten het niet.” Zelf willen de deelnemende boeren daar nog niets over kwijt: ,,Dat moet nog even een verrassing blijven”, aldus Farmers Defence Force.

Aangifte Tilburg

In Tilburg zijn zeker twintig boeren met hun trekkers onderweg naar het politiebureau in Tilburg. De boeren gaan aangifte doen tegen minister Schouten vanwege dierenmishandeling.

De boeren verzamelden vanmiddag rond 13.00 uur in Hilvarenbeek. Vanuit het dorp trokken zij gezamenlijk naar het politiebureau aan de Ringbaan-Zuid in Tilburg, onder begeleiding van de politie. De boeren mogen bij aankomst hun trekkers parkeren op de parkeerplaats van de Willem-II kazerne.

Protest bij Albert Heijn

Voor de derde keer deze week werd er vanochtend óók actie gevoerd bij het distributiecentrum van Albert Heijn in Zwolle. ,,Wij willen duidelijkheid van iedereen, dus ook van de directie van AH’’, aldus woordvoerder Ronald van der Scheer. Volgens hem waren er meer dan tweehonderd tractoren aanwezig om het protest kracht bij te zetten. ,,Waarvan ook een deel uit Duitsland komt. Zij steunen ons en weten ook dat we meer macht hebben als we samen optrekken.’’

De actie begon vanmorgen rond 04.30 uur en was niet aangemeld bij de autoriteiten. Iets waarop de burgemeesters in deze regio hoopten na een gezamenlijk overleg met de boeren. ,,Dat was ook een prima gesprek’’, zegt Van der Scheer ,,maar er is verder niets afgesproken over het melden van acties. Bovendien was het daar ook al te laat voor.’’

Lees ook | Gemeente wil boeren om half twee weg bij distributiecentrum AH

Meer erkenning

De blokkade van het distributiecentrum werd georganiseerd door een min of meer losse groepering. ,,Een aantal boeren in de regio IJsselland dat contact met elkaar heeft via WhatsAppgroepen. Omdat er strubbelingen waren binnen Farmers Defence Force hebben wij deze acties vanuit regionale groepen zelf georganiseerd.’’

De wens blijft hetzelfde: ,,Meer erkenning, eerlijke prijzen, meer duidelijkheid over regels. Nu weer met die voerregel: minister Schouten moet duidelijker zijn, niet zeggen dat ze bezig is met dingen, maar komen met concrete plannen.’’

Waarom het distributiecentrum van Albert Heijn weer het doelwit was: ,,Zij vermarkten onze producten, maar de marges tussen wat zij vragen en wij krijgen, worden steeds groter. De onvrede groeit over al dit soort zaken, wij willen duidelijkheid van iedereen in de keten die met ons te maken heeft, dus ook van de directie van Albert Heijn.’’

Aangifte

De ministers Carola Schouten (Landbouw) en Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) hebben inmiddels besloten aangifte te doen tegen boerenorganisatie Farmers Defence Force (FDF). Dat doen ze naar aanleiding van uitlatingen in de besloten Facebookgroep van de organisatie, meldt het Reformatorisch Dagblad.

Lees ook | Ministers doen aangifte tegen actievoerende boeren

Je kunt deze onderwerpen volgen
Binnenland