FOTO ANP

Besmet vlees treft veel bedrijven

FOTO ANP

Honderden bedrijfsrestaurants kunnen geen broodjes ham of salami serveren. Veel cateraars zijn klant bij Offerman, de leverancier die eind vorige week een fabriek moest sluiten vanwege besmetting met de listeriabacterie, die drie mensen fataal werd.

Niet alleen supermarkten als Jumbo, Versunie en Aldi hebben te maken met lege schappen, ook cateraars hebben een probleem. Sodexo, de grootste cateraar van ons land, neemt veel producten af bij Offerman. ,,Hierdoor konden wij in ieder geval vandaag onvoldoende vleeswaren leveren aan onze bedrijfsrestaurants. Het gaat om enkele honderden locaties. We hebben de voorverpakte gesneden vleeswaren uit de schappen gehaald en alles goed schoongemaakt’’, aldus een woordvoerster van Sodexo.

Volgens haar wordt er driftig gezocht naar een alternatief. ,,We weten nog niet wanneer we weer kunnen aanvullen. Dat hangt af van de productiecapaciteit bij leveranciers. Je kunt je voorstellen dat er natuurlijk veel vraag is, niet alleen bij ons maar zeker ook bij de retailers.’’

Ook bij die andere grote cateraar, Albron, hebben ze last van de massale terugroepactie door Offerman. ,,Het is niet onze hofleverancier, ongeveer 20 procent van onze vleeswaren is afkomstig van dit bedrijf. Heel vervelend voor onze klanten, maar tot nu toe hebben we nog steeds een breed aanbod via andere leveranciers’’, aldus Chantal van Wissen, kwaliteitsmanager bij Albron.

Overuren

Bij groothandel Sligro draaien medewerkers al dagen overuren om alle verdachte vleeswaren uit de schappen te krijgen. Meer dan 160 productsoorten zijn door Sligro uit de handel gehaald. ,,Het is een enorme operatie. Niet alleen het schoonmaken, maar denk ook aan het logistieke verhaal. Onze klanten zijn gewend een bepaalde bestelling van vleeswaren te doen. Dat proces staat behoorlijk op z’n kop door de terugroepactie. Wij zijn met man en macht bezig om niet alleen nieuwe leveranciers te vinden, maar ook om de logistiek aan te passen’’, aldus Sligro-woordvoerder Wilco Jansen.

Enorme hoeveelheden vleeswaren zijn door Sligro en andere bedrijven afgevoerd. Bij Offerman zal een schadeclaim worden ingediend. ,,Het bedrijf heeft beloofd dat de geleden schade wordt vergoed.’’ Hoe groot de financiële schade is, wil Jansen niet zeggen.

Ook de getroffen supermarkten laten zich, naar eigen zeggen vanwege concurrentiegevoelige informatie, niet uit over hoe hoog de kostenpost is. ,,We verwachten dat het assortiment de komende dagen weer wordt aangevuld. Wij nemen onze voorverpakte gesneden vleeswaren nog steeds af van de Ter Beke Groep (de Belgische eigenaar van Offerman, red.). Vanuit Jumbo houden we extra toezicht op de productie en hebben we onze monitoring en controles geïntensiveerd’’, aldus een Jumbo-woordvoerster.

Winstwaarschuwing

Het vleesverwerkende bedrijf Ter Beke heeft maandag een winstwaarschuwing gegeven. Dat doet het bedrijf naar aanleiding van de listeriabesmetting bij de Nederlandse dochter Offerman. Ter Beke verwacht dat door die fabriekssluiting de brutowinst tot 10 procent lager uitpakt. Eerder verwachtten de Belgen nog dit jaar meer winst te maken dan vorig jaar, maar daar zijn ze nu op teruggekomen.

De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldden vorige week dat drie mensen zijn overleden als gevolg van de listeriabesmetting. Een vrouw kreeg een miskraam als gevolg van de bacterie. Diverse supermarkten in Nederland en België riepen vleeswaren van Offerman terug.

In Duitsland speelt er vrijwel gelijktijdig een ernstige listeriabe- smetting. De Duitse vleeswarenfabriek Wilke heeft faillissement aangevraagd omdat haar producten wereldwijd moeten worden teruggeroepen. Ze zijn mogelijk besmet met de listeriabacterie. Twee sterfgevallen worden in verband gebracht met Wilke.

Volgens woordvoerders van de NVWA en het RIVM hebben de besmettingen door vleeswaren van Offerman geen connectie met Wilke. ,,Het gaat om een andere soort listeriabacterie, er was geen match met Offerman’’, aldus een RIVM-woordvoerder. De NVWA wacht ondertussen op een uitgebreid plan van Offerman voor de fabriek in Aalsmeer. ,,Voorlopig blijft Aalsmeer nog dicht’’, aldus een woordvoerster.

Offerman zelf was maandag niet bereikbaar voor een reactie.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Binnenland
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct