' Basisscholen en kinderopvang begin juni weer helemaal open'

'Basisscholen en kinderopvang begin juni weer helemaal open' ANP

Het kabinet hoopt dat de basisscholen en de kinderopvang op 8 juni weer helemaal open kunnen, mits het aantal besmettingen met het coronavirus binnen de perken blijft. Dat bevestigen ingewijden. Al op 2 juni gaat het voortgezet onderwijs weer open, zij het in beperkte vorm. Dat geldt ook voor het voortgezet speciaal onderwijs.

Dit zijn enkele versoepelingen van eerder genomen coronamaatregelen die het kabinet vanavond bekendmaakt. Het besluit kan wel weer worden teruggedraaid als er indicaties zijn dat het aantal coronabesmettingen weer oploopt. Welke indicatoren daarvoor worden gebruikt - het aantal besmettingen, de druk op de intensive cares - is nog niet bekend.  Het ‘dashboard’ waarop het kabinet allerhande data over het virus wil combineren, moet daarbij helpen.

Het Outbreak Management Team, de belangrijkste adviseurs van het kabinet, heeft geadviseerd het basisonderwijs niet al op 2 juni volledig te heropenen maar daar nog een week mee te wachten. Zij willen de tijd nemen voor een goede monitoring van de effecten van de gedeeltelijke heropening van de basisscholen op 11 mei. 

Vijf dagen

Toen gingen de scholen met een halve bezetting weer open. Op 8 juni zouden alle kinderen weer vijf dagen per week naar school kunnen, als dat door de experts verantwoord wordt geacht. Wel moeten de docenten anderhalve meter afstand blijven houden en blijven de hygiënevoorschriften van het RIVM van kracht. 

Het kabinet laat de invulling van de lessen in het voortgezet onderwijs aan de scholen, melden bronnen, maar een harde vereiste is dat álle leerlingen op een bepaalde tijd les moeten krijgen op school. Veel van de scholen in het voortgezet onderwijs hebben echter al aangekondigd dat ze dat alleen doen met onlinelessen of alleen bepaalde leerjaren naar school laten komen. 

Vanavond persconferentie

De crisiscommissie van het kabinet is vanmiddag weer bij elkaar gekomen om de coronacrisis te bespreken. Daarbij wordt naar verwachting besloten ook een aantal maatregelen vanaf 1 juni te versoepelen. Zo mogen eet- en drinkgelegenheden in aangepaste vorm vanaf 1 juni weer open, net als theaters en bioscopen.

Premier Mark Rutte en Hugo de Jonge (Volksgezondheid) maken de besluiten vanavond in een persconferentie officieel bekend. Die is om 19:00 uur live te volgen op deze site.