Bart Van U. hoort strafeis

Bart van U. (40), de man die verdacht wordt van het doodsteken van zijn zus Loïs en oud-minister Els Borst, hoort woensdag de strafeis tegen hem van de aanklager. Dinsdag heeft de rechtbank uitgebreid aandacht besteed aan beide misdrijven.

Het doden van Borst (februari 2014) had hij niet van tevoren gepland, zei hij dinsdag. Hij was met haar mee de garage in geglipt toen ze de auto binnenreed. Toen ze weigerde om het adres van oud-premier Wim Kok te geven, besefte hij in een flits dat hij haar moest doden, als verantwoordelijke voor het euthanasiebeleid.

Door zijn zus Loïs voelde Van U. zich gepest, al sinds zijn jeugd. Hij had het gevoel dat het zijn leven was of dat van zijn zus. Hij was bang dat hij door haar toedoen in de psychiatrie terecht zou komen, en daar zelfmoord zou plegen of geëuthanaseerd zou worden. Zij werd gedood in januari 2015.

Deskundigen hebben geadviseerd om Van U. tbs met dwangverpleging op te leggen. Het OM kan daarnaast ook een celstraf eisen, omdat hij volgens de deskundigen niet volledig, maar 'slechts' sterk ontoerekeningsvatbaar is.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement