Ban Ki-moon: accepteer rechtsmacht hof

VN-chef Ban Ki-moon heeft woensdag alle staten die de rechtsmacht van het Internationaal Gerechtshof (ICJ) niet accepteren, opgeroepen dat alsnog te doen. De secretaris-generaal hield zijn pleidooi bij de viering van het zeventigjarig bestaan van het hof in het Vredespaleis in Den Haag. Daarbij was ook koning Willem-Alexander aanwezig.

,,Het internationaal recht helpt conflicten vreedzaam op te lossen, waar diplomatieke en politieke maatregelen tekortschieten", zei Ban Ki-moon. De beslissingen van het hoogste rechtsorgaan van de Verenigde Naties in conflicten tussen staten dragen zo bij aan de toekomstige stabiliteit in de wereld, aldus de VN-chef.

Het belang van het vreedzaam oplossen van geschillen in overeenstemming met het internationaal recht, is nog nooit zo urgent geweest als nu, benadrukte de VN-baas. Hij constateerde dat de agenda van het Hof momenteel voller is dan ooit. ,,De lidstaten wenden zich tot het Hof met een aantal van hun meest complexe zaken. Ik roep ze op tot een standvastige naleving van de arresten."

Ban Ki-moon: ,,Als de weg van de vrede wordt gekozen, indien lidstaten hun geschillen toevertrouwen aan de rechters van deze instelling, bevordert dat niet alleen de stabiliteit, maar de hele internationale gemeenschap profiteert ervan."

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement