Asielzoekers: diefstal en schurft in kamp

Onder bewoners van tentenkamp Heumensoord bij Nijmegen is schurft en krentenbaard uitgebroken. Ook zouden mensen luizen hebben. Er wordt ook gestolen en sommige asielzoekers bedreigen medebewoners om aan geld te komen. Dat staat in een brief die Syriër Mohamed Sameh Okko maandag met ongeveer zestig medebewoners van Heumensoord heeft bezorgd op het Nijmeegse stadhuis. De asielzoekers vragen burgemeester Hubert Bruls om hulp.

Volgens de asielzoekers is een noodopvang in tenten ongeschikt voor een maandenlang verblijf. ,,Het leidt tot frustratie, depressies, onvrede over het COA en criminaliteit. Er is veel te weinig medische zorg en mensen hebben geen geld meer, omdat ze pas zakgeld krijgen als ze in een asielzoekerscentrum wonen'', aldus Okko. ,,De doorstroom in Heumensoord is echter nihil.''

Een andere bewoner van Heumensoord schakelde vorige week al de Nationale ombudsman in met min of meer dezelfde klachten. De ombudsman overlegt over de klacht met het COA. Het is nog niet bekend of hij een onderzoek begint.

,,Niet representatief''

Volgens een woordvoerder van het COA is het geschetste beeld in de brief ,,niet representatief'' voor de opvang van de 48.000 asielzoekers in ons land . Een kleine groep is volgens hem ontevreden, vermoedelijk door de lange verwerkingstijd van asielaanvragen.

,,Het gaat om een groep van zestig tot zeventig mensen en daar zijn we mee in gesprek. Ze hebben geen bewijzen gepresenteerd.'' Op Heumensoord worden 3000 mensen opgevangen en ,,de zorg is er 24/7 bereikbaar''. De politie waakt over de openbare veiligheid en is inzetbaar in geval van criminaliteit, cijfers hebben we daar niet van, aldus de woordvoerder.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement