Anis B. aan Frankrijk overgedragen

De in Rotterdam opgepakte Franse terreurverdachte Anis B. is donderdag overgeleverd aan Frankrijk. Dat heeft zijn advocaat Elpiniki Kolokatsi donderdag laten weten. Na aankomst in Parijs wordt hij gelijk voorgeleid aan de Franse onderzoeksrechter.

De terreurverdachte werd in maart aangehouden. Dat gebeurde nadat de Fransen Nederland om zijn uitlevering hadden gevraagd, omdat zijn naam in een terrorisme-onderzoek opdook. In het appartement aan de Rotterdamse Burgemeester Meineszstraat waar hij verbleef vond de politie zo'n 45 kilo munitie, waaronder kogels voor kalasjnikovs.

De Franse autoriteiten beschouwen B. als een kompaan van Reda Kriket, die in maart in een voorstad van Parijs werd opgepakt. Na zijn arrestatie en een huiszoeking in zijn woning meldden de Franse autoriteiten dat hij vergevorderd was met het voorbereiden van een aanslag.

Onmenselijke behandeling

Volgens de Fransen is B., die via een gevonden telefoonnummer in Nederland werd getraceerd, ook in die woning geweest. Verder was hij volgens de Fransen met Kriket in Syrië voor de jihad. In het ouderlijk huis van B. in Frankrijk vond de politie een vals identiteitsdocument, jihadistische video’s en handleidingen voor het maken van bommen.

B. en zijn advocaat verzetten zich bij de rechtbank nog tegen de uitlevering. Volgens hen voldeed het gebruikte Europese aanhoudingsbewijs voor B. niet aan de eisen. Ook zou B. in Frankrijk het risico lopen op een levenslange gevangenisstraf en zou hem daar een onmenselijke behandeling wachten. De rechtbank in Amsterdam verwierp deze verweren op 26 mei.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement