Amsterdam extra alert op veiligheid EuroPride

De gemeente Amsterdam bekijkt samen met onder meer Justitie, politie en de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) of en in hoeverre de veiligheid in het geding is tijdens EuroPride 2016. Het evenement trekt vanaf volgend weekend tienduizenden bezoekers, onder wie veel homo's, lesbiennes en transgenders.

,,We zijn al enige tijd extra alert, onder meer bij grote evenementen. Dat geldt vanzelfsprekend ook voor de EuroPride. Er zijn bovendien al veel zichtbare en onzichtbare maatregelen genomen na de eerdere aanslagen in België en Frankrijk'', aldus de woordvoerder van burgemeester Eberhard van der Laan. ,,Alle grote steden in West-Europa hebben er mee te maken, dus ook Amsterdam. De Gaypride is een belangrijk evenement dat symbool staat voor vrijheid. Ons uitgangspunt is om het gewone leven zo veel mogelijk door te laten gaan en niet in angst te leven.''

Veiligheidsmaatregelen zijn volgens hem nu eenmaal altijd nodig. Bijvoorbeeld vanwege extreem weer, als er topdrukte is tijdens een evenement of, zoals nu, bij terreurdreiging.

Halfstok

,,Maar onze eerste gedachten gaan uit naar de slachtoffers en nabestaanden. We hebben op het stadhuis de vlaggen halfstok hangen'', zei de woordvoerder van Van der Laan. Die heeft vrijdag zijn Franse collega, de burgemeester van Nice, condoleances overgebracht en sterkte gewenst.

Over de exacte aard en omvang van de extra maatregelen worden geen uitspraken gedaan.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement