Aantal misdrijven blijft dalen in Rotterdam

De criminaliteit in Rotterdam-Rijnmond blijft dalen. Het aantal misdrijven loopt in de stadsregio al vijf jaar terug, van ruim 136.000 in 2011 tot ruim 109.000 in 2015. De cijfers werden vrijdag gepresenteerd door politiechef Frank Paauw van de Politie-eenheid Rotterdam.

Vooral de speciale aandacht voor criminaliteit met veel impact voor de slachtoffers, zoals straatroven, overvallen en woninginbraken, leidt tot de forse daling. Zo halveerde het aantal straatroven in vier jaar tijd van bijna 1300 naar 629 in 2015, het aantal overvallen in diezelfde periode van 239 naar 119 en het aantal woninginbraken en pogingen daartoe van 4460 naar 3054.

Gezien de sterke daling is de verwachting dat de cijfers komend jaar minder hard naar beneden zullen gaan. Politie en gemeente willen in 2016 het aantal straatroven en overvallen op hetzelfde niveau houden als in 2015. Wat betreft de woninginbraken wordt vooral sterk ingezet op nieuwe manieren om die tegen te gaan.

Blote oog

De politie zal ook meer dan voorheen zoeken naar criminaliteit die zich aan het blote oog onttrekt, zoals illegaal bankieren, vastgoedhandel en drugsfamilies. Zo wil de politie onder meer laten zien dat criminelen bijvoorbeeld wel in een dure auto kunnen rijden, maar dat misdaad uiteindelijk niet loont. Afgelopen jaar is in de Rotterdam-Rijnmond 13 miljoen euro van criminelen afgepakt.

Zorgelijk noemde Paauw de toename van het aantal vuurwapens en vooral zware vuurwapens dat afgelopen jaar in beslag werd genomen. Dat aantal steeg van 193 in 2013 naar 270 in 2015, waarvan tien zware vuurwapens in 2013 en 45 zware vuurwapens in 2015, is de voorspelling eind van het jaar.

Ook het gebruik van nepvuurwapens bij overvallen en straatroven neemt toe. Paauw waarschuwt voor het gevaar dat daarachter schuilgaat. Het komt ook voor dat jongeren met zo'n nepvuurwapen spelen, maar de politie gaat daar wel op af met de waarschuwing dat die jongeren dus gewapend zijn. ,,Ik zie de koppen al in de krant staan: Politie schiet jongen van 15 jaar met vuurwapen neer.'' Paauw pleit voor een Europees verbod op die wapens.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement