Aanklager niet strafrechtelijk vervolgd

Officier van justitie Lucas van Delft zal niet strafrechtelijk worden vervolgd wegens het doen van een valse melding over doodsbedreigingen aan zijn adres. Dat heeft zijn advocaat Taco van der Dussen zaterdag gezegd tegen Omroep Brabant.

Het Openbaar Ministerie heeft besloten tot een zogenoemd beleidssepot waarbij een andere afdoening zal volgen. In plaats van vervolging zal er een maatregel volgen in de beroepssfeer. Wat die maatregel is, is nog onderwerp van gesprek tussen de advocaat en het Openbaar Ministerie, aldus Van der Dussen. Te denken valt bijvoorbeeld aan overplaatsing of demotie, waarbij de aanklager een lagere functie krijgt.

Een woordvoerder van het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie - dat onderzoek deed naar Van Delft - bevestigde zaterdag dat het OM ,,in gesprek is met de advocaat over afdoening van de zaak''. Hij wilde verder niet in detail treden.

Van Delft werd eind vorig jaar geschorst nadat hij zelf bij Misdaad Anoniem had gemeld dat ,,officier van justitie Van Delft'' door de onderwereld met de dood werd bedreigd. Hij zei onlangs tegen NRC Handelsblad dat hij dit had gedaan omdat hij niet langer tegen de stress van zijn werk kon.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement