Aanhoudingen na rellen in Geldermalsen

De politie heeft woensdagavond in Geldermalsen veertien mensen aangehouden die betrokken waren bij rellen buiten de raadszaal van die gemeente. De raadszaal werd ontruimd, nadat buiten flinke gevechten waren uitgebroken. Ongeveer tachtig mensen hadden zich tegen de politie gekeerd. Er werd gegooid met onder meer vuurwerk, flessen en stenen.

In de raadszaal werd vergaderd over de mogelijke komst van een asielzoekerscentrum voor 1500 vluchtelingen. Honderden tegenstanders stonden buiten en riepen leuzen als 'azc, weg ermee!' Kort nadat de vergadering begon vernielden ze hekken die rondom het gemeentehuis waren geplaatst en probeerden ze de raadszaal binnen te dringen.

De vergadering werd na korte tijd afgelast en de raadszaal ontruimd. De mobiele eenheid (ME) werd opgeroepen. Die heeft waarschuwingsschoten gelost om de betogers op afstand te houden. Twee agenten en een aantal demonstranten raakten door de ongeregeldheden lichtgewond.

Vuurwerk

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) werd opgeroepen om een stuk zwaar vuurwerk op te ruimen dat nog niet was ontploft. Rond 00.30 uur kon de politie melden dat de rust was weergekeerd in Geldermalsen. Vrijwel iedereen was vertrokken van het plein bij het gemeentehuis en uit het centrum.

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Asiel) noemde de ontruiming van de raadszaal ongehoord. ,,Het zoeken van opvang voor asielzoekers is een moeilijke kwestie. Maar er is wel een grens.'' Het houdt op als je al bij voorbaat schreeuwend en rellend binnenkomt, aldus de bewindsman.

Steun

Minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) sprak van ,,een afschuwelijke situatie''. Hij benadrukte dat raadsvergaderingen altijd moeten kunnen doorgaan. Plasterk heeft inmiddels gebeld met burgemeester Miranda de Vries van Geldermalsen en haar alle steun toegezegd.

De gemeente liet in een reactie weten ,,erg geschrokken'' te zijn. ,,Een dergelijke grote oproer was niet te voorzien. Ondanks het feit dat er rekening gehouden werd met grote opkomst en veel emotie.''

De politie is een grondig onderzoek begonnen naar de gebeurtenissen. Gemeente, politie en het Openbaar Ministerie geven donderdag een persconferentie. Het debat over de mogelijke komst van het asielzoekerscentrum krijgt volgens de gemeente donderdag een vervolg.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement