Foto: ANP

25-jarige zoon Jan uit Ruinerwold lijkt al maanden berichtjes en foto's op sociale media te plaatsen

Foto: ANP ANP

De 25-jarige man die zondagavond aanklopte bij een café in Ruinerwold met het verhaal dat hij al negen jaar niet buiten was geweest, lijkt sinds een aantal maanden actief op sociale media. Op Facebook valt te lezen dat de man ook werkzaam is bij Creconat, een bedrijf dat eigendom is van de gearresteerde Josef B.

Sinds mei van dit jaar zit de man op Twitter. Daarop laat ene Jan weten blij te zijn met de start van zijn nieuwe webwinkel ‘houtinjehuis’. Op wat zijn Facebook-account lijkt te zijn schrijft de 25-jarige man dat hij in 2010 naar Ruinerwold is verhuisd. Daarvoor zou hij in Meppel en Zwartsluis hebben gewoond.

Opvallend is het Instagram-account dat de naam draagt van de man die claimt jarenlang te zijn opgesloten. Daarop post hij onder meer een foto van kroegbaas Chris Westerbeek. Het was Westerbeek die uiteindelijk de politie belde. Ook zijn er foto’s waarop te zien is dat de vermeende ontsnapte zoon beschikt over een laptop en internet.

Op de Facebookpagina van de man staan foto’s die op de bewuste avonden zijn gemaakt in Ruinerwold. De foto’s zijn wel een week nadat ze zijn gemaakt geplaatst.

Onderzoek politie

De politie is sinds maandag met een groot onderzoek bezig bij een afgelegen boerderij aan de Buitenhuizerweg in Ruinerwold. Dit nadat de 25-jarige Jan had aangeklopt bij Café De Kastelein in Ruinerwold dat hij hulp zocht. Volgens hem, zo verklaren betrokkenen, leefden hij en zijn familie al jarenlang in volledige afzondering.

De twintiger had een lange baard, vies haar en vuile kleren toen hij in het café opdook. Toen de gealarmeerde politie een dag later ging kijken, werden zes familieleden aangetroffen in een verborgen ruimte.

De vermeende ontsnapte zoon post vooral foto’s van zichzelf en de natuur. Ook schrijft hij naar de klimaatstaking van 27 september te gaan. Tussen de verschillende profielen op de platformen zitten veel overeenkomsten.

‘Moeder in 2004 overleden’

Op een van de accounts staat dat de man zou zijn opgegroeid in het Overijsselse Hasselt. Die informatie is pas vorige maand, op 15 september, op de betreffende Facebook-pagina gezet.

De 25-jarige bezit ook een LinkedIn-pagina. Daarop schrijft hij onder andere dat zijn moeder in 2004 is overleden en dat hij en de andere gezinsleden sindsdien met plezier voor hun vader zorgen. Burgemeester Roger de Groot gaf dinsdagmiddag aan dat de moeder van het gezin al overleden was voordat het gezin naar Ruinerwold verhuisde.

Man was werkzaam bij bedrijf Josef B.

Ook maakt hij op zijn verschillende accounts duidelijk dat hij sinds 6 juni van dit jaar werkt bij het bedrijfje Creconat. Dat bedrijfje, zo blijkt uit gegevens van de Kamer van Koophandel, is net zoals ‘Houtinjehuis’ gelieerd aan Native Creative Economy. Dat is een bedrijf van de 58-jarige Josef B. uit Meppel, die zondagavond is aangehouden bij de boerderij. Hij probeerde de politie-inval te verhinderen.

B. is ook de huurder van de boerderij in Ruinerwold waar de 25-jarige de afgelopen negen jaar met zijn broer, zussen en vader in totale isolement zou hebben geleefd.

De man schrijft in vrij goed Nederlands onder meer dat hij ervaring heeft in de marketing, web-development en engineering.

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct