Vijf tips voor veilige nieuwjaarsduik

De Reddingsbrigade geeft vijf tips om deelnemers aan nieuwjaarsduiken goed voor te bereiden. Vooral ‘wild duiken’ wordt afgeraden.

Vol goede moed wordt een duik genomen in het koude water, maar dat is niet altijd zonder gevaar, stellen de reddingswerkers.

De vijf tips:

1) Duik alleen waar toezicht van de Reddingsbrigade is. Ga niet ‘wild duiken’ op afgelegen locaties waar geen toezicht of hulp in de buurt is.

2) Kom op tijd en wees goed voorbereid. Bekijk de duiklocatie vooraf. Doe een warming up, hou je aan de aanwijzingen van de organisatie en kijk waar je zo nodig om hulp kunt vragen.

3) Doe alleen mee aan de Nieuwjaarsduik als je je fit voelt. Als je tijdens of na de duik onwel wordt, meld je dan meteen bij de EHBO of een huisartsenpost.

4) Bescherm jezelf tegen de kou. Zet een muts op. Doe bij terugkeer uit het water direct slippers of schoenen aan. Heb je het snel koud? Smeer je dan in met vaseline of draag een neopreenpak.

5) Warm goed op na de duik. Kleed je niet direct te dik aan, maar geef je lichaam de tijd de 'kou' uit je lichaam te werken. Draag tijdens het opdrogen een badjas. Zoek een warme omgeving om je aan te kleden.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement