Uitzender Meyer naar Groningen

De Meyer Werft in Papenburg heeft plannen om uitzendbureau EDL, Ems Dienstleistung GmbH, te verplaatsen naar Winschoten of Groningen. Het bedrijf probeert zo te voorkomen dat een raad van toezicht ingesteld moet worden.

Het familiebedrijf, groot in het maken van cruiseschepen, verhuisde deze zomer de bedrijfsholding al van Rostock naar Luxemburg. Niet om belastingtechnische reden, maar om te voorkomen dat de familie Meyer het niet alleen meer voor het zeggen heeft.

Het bedrijf aan de Eems richt zich nu ook op Nederland, preciezer de provincie Groningen. Meyer heeft plannen om uitzendbureau EDL, Ems Dienstleistung GmbH, te verplaatsen naar Winschoten of Groningen, zo weet IG Metall-vakbondsman Thomas Gelder. ,,Het gaat om een paar medewerkers in een kantoor. Wij vinden het een slecht idee, want wij vinden dat zo'n uitzendbureau kantoor moet houden op de locatie van de werf of tenminste in de plaats. In dit geval Papenburg. Maar wij hebben als vakbond hier niets over te zeggen.”

Volgens Gelder gaat het niet om een volle dochter van Meyer, maar wil het scheepsbouwbedrijf het uitzendbureau ‘wel dichter' bij het bedrijf brengen. ,,We zijn nu ook in onderhandeling over een nieuw contract. Dat heeft een looptijd van vijf jaar. De medewerkers van dit uitzendbureau gaan er qua loon op vooruit. Ook krijgen ze meer vakantiedagen.”

Het uitzendbureau heeft ruim vierhonderd medewerkers in dienst. Zodra de grens van vijfhonderd medewerkers wordt overschreden moet er een raad van toezicht komen. Dat wil Meyer voorkomen.

Günther Kolbe, woordvoerder van de werf, bevestigt dat over ‘verhuizing' wordt nagedacht. Kolbe bestrijdt de gedachte dat Meyer een groot bedrijf verhuist. ,,Het zou om een postbusbedrijf kunnen gaan, of wellicht een klein kantoor. Daar zijn we nog niet uit.”

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement