Personeel van Nederhoed buitengesloten: ontslag

Medewerkers van Nederhoed in Heerenveen vonden maandagochtend de deuren gesloten. Het staalbedrijf lijkt opnieuw af te stevenen op een bankroet.

De avond ervoor plopte er een berichtje in hun mailbox. ,,Na wederom rijp beraad is nu ook besloten het faillissement voor Nederhoed aan te vragen'', liet directeur Marieke Heilig aan het personeel weten. ,,De directie ziet helaas geen andere oplossing. In het kader van de faillissementsaanvraag zullen morgen de deuren gesloten blijven.'' Op advies van de vakbond kwamen de 27 werknemers toch naar hun werk.

Iemand had koffie meegenomen en zo stonden ze een tijdje bij de deur te wachten. ,,It wie eins wol gesellich'', vertelt een van de mannen. ,,Do kinst wol hiel negatyf wêze, mar wy makten grapkes….'' Zijn naam vertelt hij liever niet, de familie Heilig heeft onder de Nederhoed-werknemers een geduchte reputatie. Wat er aan de hand is? Zaterdag ontdekte een personeelslid al ongewone bedrijvigheid bij het bedrijfspand aan de Leeuwarderstraatweg.

Mannen waren sloten aan het vervangen, anderen kwamen met de administratie naar buiten en de twee grote stalen ketels die ze bij Nederhoed aan het bouwen waren, werden van het bedrijfsterrein gesleept. ,,Het onttrekken van middelen in het zicht van faillissement is strafbaar'', merkt FNV-bestuurder Anne van Dijk brimstig op. Hij spreekt van een vies zaakje.

In 2007 nam de Heilig Group (300 werknemers, negen dochterbedrijven) uit Heerhugowaard Nederhoed over uit een faillissement. De onderneming uit Heerenveen had faam gemaakt met de bouw van tribunes voor het Abe Lenstrastadion in Heerenveen en het AZ-stadion in Alkmaar. Toen werkten er nog 37. Na de doorstart ging het aanvankelijk beter. In 2011 stonden er meer dan 40 mensen op de loonlijst. Destijds draaide Nederhoed een jaaromzet van circa 9 miljoen euro.

Mede door de bouwcrisis besloot de familie Heilig het onderdeel constructiebouw te schrappen. Dat was de eerste reorganisatie, die al aardig wat koppen deed rollen. Nu lijkt de genadeklap te volgen. De directie voert de malaise in de offshore industrie aan als reden. ,,Ik haw dit al fjouwer kear earder meimakke'', verzucht een van de gedupeerde lassers. ,,It wurdt hast routine.''

Volgens FNV'er Van Dijk is er vorig jaar winst geboekt. Die faillissementsaanvraag is volgens hem een truc om onder de ontslagvergoeding uit te komen. ,,Dan kunnen ze die kosten op de samenleving afwentelen.'' Dan gaat om een bedrag van 100.000 euro, legt de vakbondsman uit. FNV zal zijn ongenoegen bij de curator en rechter-commissaris kenbaar maken. Marieke Heilig heeft desgevraagd niet gereageerd.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement