Knokken tegen lyme én tegen onbegrip

Knokken tegen lyme én tegen onbegrip

Knokken tegen lyme én tegen onbegrip

Lyme doodt niet meteen, maar neemt wel je leven. Met die in een spotje van dertig seconden verwerkte boodschap, wordt in de Week van de Teek aandacht gevraagd voor het onbegrip waarmee lymepatiënten dikwijls worden bejegend.

Lyme doodt niet meteen, maar neemt wel je leven. Met die in een spotje van dertig seconden verwerkte boodschap, wordt in de Week van de Teek aandacht gevraagd voor het onbegrip waarmee lymepatiënten dikwijls worden bejegend.

Filmmaker Jaap Ruurd Feitsma uit Leeuwarden weet waarover hij het heeft. Esmee Kamphuis (26), woonachtig in Heerenveen, is zijn vriendin. Zoals veel van haar lotgenoten knokt ze niet alleen tegen wat de borrelia-bacterie in haar lichaam teweegbrengt, maar ook tegen artsen en instellingen die de kwaal niet serieus nemen. Met als gevolg dat de diagnose te laat wordt gesteld, de behandeling onvoldoende is en de patiënt onnodig in een isolement terechtkomt.

'Lyme is hell' is de titel van het spotje, waarin we op indringende wijze zien hoe een jonge vrouw in een oud lichaam terecht is gekomen. Het filmpje mag gratis gedeeld worden via de sociale media en komt mogelijk ook op tv.

Bij de presentatie gisteren in Heerenveen vertelde Esmee Kamphuis over de 'hersenmist' die geregeld in haar bovenkamer heerst omdat de ziekte van lyme via het centrale zenuwstelsel haar lichaam is binnengeslopen. Naast de pijn die dat teweegbrengt maakt het haar ook sociaal onhandig. ,,Soms verdwijnt alles in de tijd.''

Omdat tekenbeten niet altijd worden opgemerkt, en de gevolgen pas veel later kunnen optreden, verspreidt de ziekte van lyme zich soms op mysterieuze wijze. Slachtoffers en hun omgeving hebben met succes geijverd voor het stichten van een expertisecentrum, maar voorlopig is de onbekendheid nog groot. Veel patiënten zijn veroordeeld tot een vermoeiende gang langs instanties. Vader Johan Link uit Lelystad vertelde gisteren dat zijn zoon Jeroen die strijd uiteindelijk opgaf en zichzelf van het leven beroofde.

Feitsma en Kamphuis hopen met hun spotje de bekendheid van de ziekte van lyme te vergroten en beleidsmakers tot meer actie te bewegen.

De ziekte van lyme is het werk van de borrelia-bacterie die je kunt oplopen door een tekenbeet. Verreweg de meeste beten zijn goed behandelbaar en hebben weinig gevolgen, maar in een beperkt aantal gevallen zijn de gevolgen desastreus.

Ook medici en microbiologen komen langzaam maar zeker tot het besef dat ze de teek onvoldoende serieus hebben genomen, vertelde mede-initiatiefnemer Henk Feitsma, schoonvader van Kamphuis. ,,We zijn tien jaar lang koekenbakkers geweest, zei een wetenschapper gisteren tegen mij.''

Lees hier meer over de ziekte van Lyme

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct