Jeen van den Berg overleden

Jeen van den Berg is woensdag op 86-jarige leeftijd overleden.

Van den Berg kreeg begin dit jaar een hersenbloeding, waarna zijn gezondheid hard achteruit ging. Hij verbleef de laatste tijd in een verzorgingstehuis.

Hij won in 1954 de Elfstedentocht. Als langebaanschaatser nam hij twee keer deel aan de Olympische Spelen, in 1956 en 1960.

In de Elfstedentocht van 1956 legde hij beslag op de zesde plek. Die tocht is vooral bekend geworden omdat een kopgroep van vijf man hand-in-hand over de finish ging. In de loodzware tocht van 1963 werd hij derde. Als toerrijder reed Van den Berg de Elfstedentocht ook nog in 1985, 1986 en 1997.

De onderwijzer uit Heerenveen was altijd een topambassadeur voor het schaatsen. Ook op de langebaan kon hij uit de voeten. Op talrijke EK’s en WK’s eindigde Van den Berg in de top-16. Tweemaal kwalificeerde hij zich voor de Olympische Spelen. Vanwege zijn vele verdiensten voor het schaatsen werd van den Berg benoemd tot ridder van Oranje Nassau.

Jeen van den Berg is ereburger van de gemeente Heerenveen.

Mensenlinq.nl heeft een condoleanceregister geopend voor Jeen van den Berg.

Omrop Fryslân zendt vanavond om 22.30 en 23.30 uur de documentaire 'De Alvestêdetocht' uit, over de zege van Van den Berg in 1954. Daarnaast wordt in het programma Bynt (vanaf 17.20 uur) uitgebreid aandacht aan Van den Berg besteed.

Foto ANP/Koen van Weel

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement