Hermens wil marathon Utrecht groot maken

Atletenmanager Jos Hermens ziet een grote toekomst in de marathon van Utrecht. Zijn bureau Global Sports Communication heeft zich gemeld bij de organisatie van de hardloopwedstrijd over de klassieke afstand van 42,195 kilometer, die in 1978 voor het eerst werd gehouden. ''Ik zie grote mogelijkheden om de marathon in Utrecht te laten groeien tot een van de top hardloopevenementen in Nederland'', aldus Hermens, die zelf een zeer goed hardloper was en na zijn carrière onder anderen de Ethiopische toppers Haile Gebrselassie en Kenenisa Bekele begeleidde.

De marathon van Utrecht staat nu in de schaduw van die van Rotterdam, Amsterdam en Eindhoven. De wedstrijd veranderde in de loop der jaren nogal eens van start en aankomst en heette ook nog een tijdje Leidsche Rijn Marathon. In de laatste edities lagen start en finish in het Science Park. ''We hebben ons altijd alleen gericht op begeleiding van internationale topatleten en het organiseren van topsportevenementen, maar we zien dat juist de verbinding tussen topsport en breedtesport heel belangrijk is'', aldus Hermens. ,,De kennis die we hebben opgedaan in topsport willen we graag gebruiken om alle hardlopers beter te faciliteren. Daarnaast willen we een eliteveld toevoegen aan de Utrecht Science Park Marathon.''

Sinds 1978 zijn er 35 edities gelopen. De Keniaan William Kipchumba liep in 2009 de beste tijd: hij finishte in 2.09.41. Nederlandse winnaars zijn onder anderen Michel Butter, Luc Krotwaar, Rachid Mohammadi en Cor Vriend. Wim van Gemert won maar liefst drie keer. De vrouwen lopen de marathon sinds 1990.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement