HT-roeiers krijgen de wind van voren

De 130 roeiteams die vrijdagochtend van start gaan voor de 41ste HT-race krijgen de wind recht op de kop.

Zowel het KNMI als MeteoConsult verwachten windkracht 3. Eerst uit het noordoosten, na het middaguur draaiend naar noordwestelijke richting. Het blijft waarschijnlijk droog.

De wind van voren maakt de zware oversteek er voor de honderden mannen en vrouwen aan de riemen niet eenvoudiger op. En als Piet Paulusma het bij het rechte eind heeft, wordt de race mogelijk nog iets uitdagender. Windkracht 4, voorspelt de in Harlingen woonachtige weerman. Golven van rond de halve meter zijn dan mogelijk.

De wedstrijd over 34 kilometer van Harlingen naar Terschelling wordt sinds 1975 gehouden en geldt als de Koninginnerace van het nationale roeisloepseizoen. De snelste boten kunnen de overtocht net onder de drie uur voor elkaar boksen, de achterhoede heeft er soms wel 5 uur voor nodig of haalt de eindstreep helemaal niet.

Iedere sloep vaart met een vooraf gecalculeerde handicapwaarde, waarmee de officiële eindtijd wordt berekend. In 2014 won roeisloepteam Grutte Bear uit Joure het overall klassement.

De eerste sloepen starten om 08.50 uur vanuit de Nieuwe Willemshaven. klik hier om de start live te volgen.

In afwachting van de wedstrijd ligt een deel van de sloepenarmada aangemeerd in de Harlinger Vluchthaven. FOTO LC/Arodi Buitenwerf

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement