Gerrit Ybema overleden

Oud-staatssecretaris van buitenlandse handel Gerrit Ybema is woensdagavond op 66-jarige leeftijd thuis in Uitwellingerga overleden. Hij laat een vrouw en vijf kinderen na. Hij overleed aan de gevolgen van longvlieskanker.

Ybema werd op 29 oktober 1945 geboren in Schettens. Na de hbs in Sneek studeerde hij als econoom af op de Rijksuniversiteit Groningen.

In 1986 werd hij beleidsadviseur van gedeputeerde staten van Friesland en raadslid voor D66 in Leeuwarden. Drie jaar later kwam hij in de Tweede Kamer, waar hij financieel-economisch woordvoerder werd en voorzitter van de vaste kamercommissie financiën.

In het tweede kabinet-Kok (1998-2002) was hij staatssecretaris voor onder meer buitenlandse handel. Hij leidde handelsmissies en zette zich in voor een beter toezicht op de wapenhandel en voor een betere toegang van Derde Wereldlanden tot de Europese markt.

Na zijn politieke loopbaan richtte hij een eigen bedrijfje: Ybema Economy Solutions. Ybema, ridder in de orde van Orde van Oranje Nassau, beschikte over een groot netwerk, grossierde in nevenfuncties (16) en was lid van de Heeren Zeventien, een exclusief gezelschap van invloedrijke mannen in Friesland.

LC-20101113-NO04010002
Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement