Arbeidsmarkt mbo'ers weer wat zonniger

De arbeidsmarkt voor mbo'ers ziet er weer wat zonniger uit. Het aantal mbo-vacatures is in de periode maart tot en met augustus met 6 procent gegroeid vergeleken met dezelfde periode een jaar geleden.

Daarnaast lopen leerlingen in het middelbaar beroepsonderwijs vaker stage, blijkt uit maandag verschenen cijfers van het UWV en de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB).

,,Daarmee zet de ingezette groei door'', stelt uitkeringsinstantie UWV. Vooral in de richtingen hout en meubel, mode, interieur en assisterende gezondheidszorg zoals doktersassistent groeide het aantal vacatures sterk.

Een meerderheid van de mbo-leerlingen krijgt geen vergoeding voor een stage, terwijl zij daar vanwege cao-afspraken vaak wel recht op hebben.

Dat stelt vakbond CNV Vakmensen op basis van een peiling onder ongeveer 2500 roc-leerlingen. Daaruit zou blijken dat zeven op de tien stagiairs niets ontvangen voor hun stage.

Bedrijven zijn niet wettelijk verplicht om een vergoeding te geven. Maar het is wel gebruikelijk en bovendien zijn er richtlijnen voor, aldus het CNV. ,,Daarnaast zijn er in een aantal cao's concrete afspraken gemaakt over een stagevergoeding. In zo'n geval heb je daar als stagiair gewoon recht op.”

Die afspraken gelden onder meer voor de kappersbranche, de bouw en de sector zorg en welzijn. Ook stagiairs die bij een kappersbedrijf stage lopen, zouden volgens de cao daar een vergoeding voor moeten krijgen.

De vakbond roept stagebedrijven op om zich aan de cao-afspraken te houden. Ook wil de bond dat de roc's daarbij gaan helpen.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement