'Anarchie' in minstens één Friese gemeente

LEEUWARDEN - In ten minste één Friese gemeente wordt het gezag momenteel ondermijnd door criminelen. Dit is af te leiden uit een onderzoek van het NPO-actualiteitenprogramma Nieuwsuur onder de Nederlandse burgemeesters. De resultaten hiervan werden zaterdag bekendgemaakt.

Van de 211 repondenten (iets meer dan de helft) die de vragenlijst van Nieuwsuur retour stuurden, zeggen veel dat met name outlaw-motorclubs (OMG’s), bewoners van woonwagenkampen en drugscriminelen steeds vaker lak hebben aan de regels.

In totaal 34 burgemeesters antwoordden ‘ja' op de vraag of het gezag in hun gemeente momenteel ondermijnd wordt. Het gaat dan bijvoorbeeld om intimidatie, dreigementen en het regelen van vergunningen voor malafide ondernemingen.

Anoniem

Binnen die groep bevindt zich ten minste één Friese gemeente, vertelt Nieuwsuur-verslaggever Gert Janssen de Leeuwarder Courant desgevraagd. Over om welke gemeente het gaat, kan slechts gespeculeerd worden. ,,De enquête was anoniem. Omdat 28 burgemeesters juist bij deze vraag aangaven uit welke provincie ze komen, konden we achteraf toch een beetje de geografische spreiding achterhalen'', aldus Janssen.

Behalve een Friese burgemeester, gaf ook een ambtsgenoot uit Groningen 'anarchistische toestanden' in diens gemeente toe. Bovenaan het dubieuze lijstje staat Noord-Brabant (10) gevolgd door Noord-Holland (5) en Gelderland (4). Limburg, Utrecht en Overijssel tellen elk ten minste twee ‘gezagsondermijnde’ gemeenten.

Het Genootschap van Burgemeenster, waarmee Nieuwsuur het onderzoek uitvoerde, vindt dat de uitkomst niet ,,verontachtzaamd'' mag worden en pleit voor actie door minister Plasterk.

nos.nl/nieuwsuur

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement