Acties voor de zieke Jonah (4)

Van flessen inzamelen en kaarten verkopen tot benefietdagen, een motortocht, een radiomarathon. Facebookvrienden van Jonah Veenstra (4) uit Wolvega zetten zich massaal in voor de zieke kleuter.

,,Het is hartverwarmend dat zoveel vreemden zich inzetten voor ons. Dat kun je eigenlijk niet bevatten”, zegt moeder Lucy van der Meulen.

De Facebook-pagina Jonah Veenstra werd in eerste instantie opgezet om familie en vrienden op de hoogte te houden. Jonah heeft de ziekte neuroblastoom, een zeldzame vorm van kanker. Inmiddels telt de pagina meer dan 3800 leden. Hoe dat kan? ,,Het lijkt wel alsof iedereen voor hem valt”, vertelt Lucy. ,,Het is een ontzettend sterk ventje. Hij lacht altijd. Ook al zijn er genoeg momenten dat je eigenlijk niet lachen kunt.”

Allemaal acties voor

Het begon allemaal met een kaartenactie. Er werd een oproep op Facebook gedaan om Jonah een verjaardagskaart te sturen. ,,Op zijn verjaardag ontving hij zowat duizend kaarten. Dat was zo bizar. Het raakte me dat zelfs wildvreemden een kaartje stuurden.”

100.000 euro nodig

Jonah ligt sinds een jaar in het Wilhelmina kinderziekenhuis in Utrecht. Momenteel ondergaat hij zijn laatste en zwaarste chemokuur. Daarna hoopt de familie naar Amerika te kunnen vertrekken voor immunotherapie. Die behandeling wordt vergoed, maar de tijdelijke verhuizing van een halfjaar niet. Daarvoor is 100.000 euro nodig.

Om geld in te zamelen organiseert buurvrouw Yvonne Koopman-van Zwieten talloze acties voor Jonah en zijn ouders. Zij: ,,Het begon met het opknappen van hun tuin. Daar kregen we al zoveel reacties op. De hulp komt overal vandaan. Er komt zelfs een stratenmaker uit Apeldoorn.”

Allemaal acties voor

Inmiddels is Yvonne bezig met het organiseren van een benefietdag in het Victoriapark in Wolvega op 14 juni. ,,Ik dacht: dat doe ik wel even, maar het is meer werk dan ik dacht.” Van 's ochtends tot 's avonds laat is zij bezig met de organisatie. ,,Het is echt een gekkenhuis op mijn telefoon. Het zorgt voor een groot saamhorigheidsgevoel.”

,,Dat doet me heel veel''

Ook Anja de Roos uit Jubbega zet zich in voor de vierjarige Wolvegaster. Zij organiseert ook een benefietdag, maar dan in Jubbega, op 31 mei. ,,Binnen een week had ik zo veel aanmeldingen. Ik dacht eerst: Anja wat heb je jezelf op de hals gehaald? Maar ik doe het met alle liefde. Het is zo'n aangrijpend verhaal”, vertelt ze. ,,Je zult maar in hun schoenen staan.”

Moeder Lucy is ontzettend dankbaar dat er zoveel op touw wordt gezet. ,,Dit is een grote les in menselijkheid en dankbaarheid. Het is zo'n indrukwekkende ervaring. Iedereen zet zich in en het zorgt voor een heel groot wij-gevoel. Dat doet me heel veel.''

Allemaal acties voor

TEKST: RENSKE DE HAAN

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement