Hoe zorg je dat je zo weinig mogelijk kosten maakt bij een scheiding?

Het aantal echtscheidingen in Nederland daalt licht. De kosten van een scheiding blijven echter hoog, en stijgen sterk naarmate de partners er niet in slagen goede afspraken te maken. Hoe houd je de kosten van een scheiding in de hand?

Allereerst het goede nieuws: volgens de laatste cijfers van het CBS neemt het aantal echtscheidingen in Nederland licht af. Jammer genoeg liep in 2017 gemiddeld toch nog 38,1 procent van alle huwelijken uit op een scheiding. Ongeveer 65 procent van het totaal aantal echtscheidingsprocedures in 2017 was op gemeenschappelijk verzoek. Opvallend genoeg is het aantal vechtscheidingen in de afgelopen vijf jaar gestegen van 10 naar 24 procent, blijkt uit onderzoek door TNS NIPO. Steeds vaker wordt het op orde hebben van de financiën de doorslaggevende factor van een vechtscheiding genoemd.

Helaas is de scheiding zelf ook vaak een dure aangelegenheid. Een huwelijk of geregistreerd partnerschap is een wettelijke verbintenis. Om die te beëindigen moet er vaak een rechter aan te pas komen. De benodigde echtscheidingsprocedure is daarom al snel prijzig. De rechtbank rekent tijd en griffiekosten, en je hebt een advocaat nodig om de zaak te begeleiden. Gezamenlijk kost dat al snel een paar duizend euro. Wil je de kosten van een scheiding zoveel mogelijk beperken? Lees dan zeker even de navolgende tips.

1. Gebruik een checklist en werk eventueel met een mediator

Er komt vaak veel op je af tijdens een scheiding. Het is al vervelend genoeg dat je uit elkaar gaat en dan moet je ook nog een heleboel dingen regelen. Om je in deze periode te helpen, hebben we een checklist voor je gemaakt. Zo kun je rustig bekijken of je al aan deze zaken gedacht had. Als dat met zijn tweeën niet lukt, kun je je laten bijstaan door een mediator. Omdat die onafhankelijk is kan een mediator de belangen van beide partners eerlijk en objectief afwegen. Zo kun je conflicten voorkomen, en hoef je hierna minder geld uit te geven aan een (duurdere) advocaat.

2. Bespaar op advocaatkosten

Het inhuren van een advocaat is vaak de grootste kostenpost in een scheiding. Zeker als je het niet eens kan worden met je partner, en dit geschil door een advocaat laat uitvechten. Een (gespecialiseerde) advocaat kost immers al snel 150 a 200 euro per uur. Volgens een berekening door de Consumentenbond ben je zo al snel 2.500 tot 3.000 euro per persoon kwijt. Bij zware vechtscheidingen kunnen die kosten oplopen tot 10.000 euro per persoon.

Probeer daarom altijd een minnelijke schikking met je (ex)partner te bereiken. Hoe moeilijk dat emotioneel mogelijk ook is. Een mediator kan je helpen dit in goede banen te leiden. Daarna kun je gezamenlijk één advocaat inschakelen, die alleen het noodzakelijke werk doet. Leg hierbij duidelijk vast welke werkzaamheden de advocaat precies voor jullie gaat doen. 

3. Maak zelf een echtscheidingsconvenant

In een echtscheidingsconvenant leg je samen met je (aanstaande) ex-partner afspraken vast over alimentatie, pensioen, kinderen en meer. Een advocaat is hier veel tijd aan kwijt, dus het loont de moeite om het zelf te doen. Ook hier geldt weer dat je het met elkaar eens bent over belangrijke zaken om dit te kunnen doen. Je kunt dan altijd nog begeleiding inkopen bij een advocaat om jullie echtscheidingsconvenant kritisch door te nemen.

Meer relevante informatie

Op de volgende handige overzichtspagina van SNS vind je meer handige informatie over alle (financiële) aspecten van een echtscheiding.

Over SNS

SNS zet zich ervoor in om Nederland financieel gerust te maken. Bijna iedereen maakt zich namelijk wel eens zorgen over geldzaken. Wij snappen dit en helpen je graag. Daarom vind je hier nu ook dit dossier Gerust over geld.

FOTO SNS

Dit artikel valt onder verantwoordelijkheid van de commerciële redactie van NDC mediagroep