Aangeboden door: ledinbouwspotsleds.nl

Zo maak je een lichtplan voor je woning

Foto: Pixabay

Bij het inrichten van een huis denkt men meestal direct aan de kleuren van de wanden, maar ook aan het meubilair. De verlichting in het huis wordt hierbij nog wel eens vergeten, maar dat moet natuurlijk niet. Het is dan ook verstandig om van tevoren een lichtplan te maken. Dit is een tekening waarop precies komt te staan welk soort verlichting waar wordt geplaatst, maar ook de functie van de lampen.

Teken de kamers en geef aan wat hun functies zijn

Je begint met het opstellen van een lichtplan door een tekening te maken van alle kamers. Hiervoor moet je muren en hoeken op papier zetten, maar ook ramen, deuren en grote meubels. Het is tevens verstandig om de aansluitpunten in de tekening te verwerken. Vervolgens moet je de ruimtes een functie geven. Het is nog beter om dit voor alle plekken in de kamers te doen. Denk aan een eettafel, de bank, het bed, et cetera.

Welke soorten verlichting zijn nodig

Nadat je de eerste stap hebt volbracht wordt het tijd om bij alle functies te kijken welk soort verlichting het beste hierbij past. Hiervoor kun je symbolen gebruiken voor alle typen verlichting: basis-, werk-, accent- en sfeerverlichting. Je moet beginnen met de basisverlichting, wat de hele kamer moet verlichten. Dit kun je bijvoorbeeld doen door spots te plaatsen in het plafond, wat bijvoorbeeld kan met LED inbouwspots badkamer . Uiteraard kunnen dergelijke spots ook in andere ruimten worden geïnstalleerd. Daarna kun je ook de andere soorten plaatsen in het lichtplan. Eindig overigens met de sfeerverlichting, dit is in principe het minst belangrijk.

Kies en koop de armaturen en lampen

In principe is het lichtplan nu zo goed als klaar. Je moet nu eigenlijk de armaturen en lampen gaan uitkiezen die op alle uitgekozen plekken moeten komen. Hierbij is het aan te raden om te kiezen voor producten van hetzelfde materiaal, al kun je er ook voor kiezen om exemplaren in dezelfde kleur te kopen. Dit geeft namelijk eenheid in het interieur. Daarnaast is het ook van belang om LED inbouwspots IP65 aan te schaffen als je dergelijke spots wilt in de badkamer. Deze lampen zijn namelijk waterdicht, wat natuurlijk noodzakelijk is in deze ruimte.

De redactie van de Leeuwarder Courant is niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel.