Aangeboden door: unive.nl

Zo kies je een duurzame zorgverzekering

Foto: Pixabay

Minder vliegen, minder vlees, elektrisch rijden. Steeds meer Nederlanders worden zich bewust van hun keuzes en de bijbehorende impact op het milieu. We willen goede keuzes maken en de drastische klimaatverandering beperken – en dus stappen we massaal over naar een duurzame bank. Maar bestaat er ook zoiets als een duurzame zorgverzekering ? En hoe kom je erachter welke zorgverzekeraars groen genoeg zijn?

Hoe weet ik of een verzekeraar duurzaam is?

Waar Nederlanders voorheen vooral kozen voor de verzekering met de meest betaalbare zorgpremie , letten we de laatste jaren steeds meer op de duurzaamheid van onze zorgverzekeraar. Door te kijken naar de manier waarop verzekeraars hun vermogen beleggen, kun je erachter komen hoe duurzaam en verantwoord de desbetreffende  verzekeraar is. De onderlinge verschillen tussen de verzekeraars zijn groot.

Gelukkig hoef je niet zelf in de cijfers te duiken: elk jaar onderzoekt VBDO (Benchmark Verantwoord Beleggen) welke Nederlandse verzekeraars verantwoord en maatschappelijk beleggen. Ook wordt er gekeken naar hoe verzekeraars scoren op de gebieden Milieu, Mens & Maatschappij en Bestuur. De jaarlijkse ranglijst van VBDO kun je online vinden.

Daarnaast houdt de organisatie de website Eerlijke Verzekeringswijzer bij. Hierop kun je inzien hoe vier grote landelijke verzekeraars het doen op het gebied van mensenrechten, klimaat, dierenwelzijn en wapens. Nog niet alle verzekeraars doen mee.

Waarom doet het ertoe?

De grote beleggingen van verzekeraars zijn van enorme invloed op de wereldeconomie en het klimaat. Zo kan een verzekeraar bijvoorbeeld investeren in olie en gas in plaats van duurzamere energiebronnen zoals zon- en windenergie. Traditionele (en milieubelastende) energieleveranciers worden op die manier gevoed met vermogen – waar jij, als verzekerde, deels aan bijdraagt. In andere woorden: je stemt en steunt met je portemonnee. En door te kiezen voor een duurzame verzekeraar draag je bij aan een groenere, gezondere wereld.

Op tijd overstappen

Wil je de overstap maken naar een duurzame zorgverzekeraar? Doe dit dan op tijd. Elk jaar kun je tussen 12 november en 31 december overstappen van zorgverzekeraar. Als je uiterlijk 31 december overstapt, biedt de nieuwe zorgverzekeraar een overstapservice op en wordt de oude zorgverzekering voor je opgezegd.

Maak je hier geen gebruik van? Zorg dan dat je uiterlijk op 31 januari je nieuwe verzekering afsluit. Zo ben je met terugwerkende kracht verzekerd, vanaf 1 januari. Goed om te weten: bij het afsluiten van een nieuwe zorgverzekering heb je 14 dagen wettelijke bedenktijd waarin je je besluit mag terugdraaien.

Kritisch vergelijken

Controleer, naast de duurzaamheid van de verzekeraar, ook de dekking van de basisverzekering. Deze wordt door het kabinet bepaald en dit verandert jaarlijks. Daardoor kan het zijn dat ook de dekking van je aanvullende verzekering verandert. Of dat je ondertussen andere zorgwensen of een hogere zorgpremie hebt. In dat geval kan het verstandig zijn om te wisselen van zorgpolis of zorgverzekeraar.

De redactie van de Leeuwarder Courant is niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel.