Aangeboden door: bongosolar.nl

Waarom verduurzamen?

Foto: pixabay

De hele wereld lijkt op het moment bezig te zijn met verduurzamen. U leest over de opwarming van de aarde in de krant, ziet het op tv of hoort het op de radio. De hoeveelheid CO2 die wij dagelijks met elkaar uitstoten is te hoog en zorgt voor de opwarming van de aarde. Het gevolg hiervan is dat onder andere de zeespiegel aan het stijgen is. In Nederland merken wij dit vooral doordat het weer extremer wordt met zware buien en meer hittegolven. Maar hoe kunt u verduurzamen en waarom is het slim voor u om te gaan verduurzamen?

Een gezonder milieu begint bij uzelf, maar wat kunt u eigenlijk doen om te helpen? Dit kan al door kleine dingen te veranderen, neem vaker de fiets of ga wat vaker lopen in plaats van met de auto ergens heen te gaan. Koop eens een maand geen kleding of andere spullen. Dit heeft een groot impact op het milieu door bijvoorbeeld de energievretende productieprocessen en kilometers transport.

Daarnaast kunt u helpen door wat vaker geen vlees te eten. Waarom? Er komt veel methaan vrij bij de vleesproductie, dit is een broeikasgas dat wel 14 keer schadelijker is dan CO2. De ecologische voetafdruk van de vleesindustrie is ontzettend groot en door wat minder vlees, voornamelijk rundvlees, te eten helpt u mee om deze te verkleinen. Ook helpt het om vaker seizoenproducten te kopen, waardoor er minder schakels zijn die voor uitstoot kunnen zorgen. Als iedereen zijn verantwoording pakt om zijn fossiele brandstof verbruik te verminderen, komen we samen al een heel eind.

In en om uw huis verduurzamen

Naast dat u in u dagelijkse leven al veel kan doen om de CO2-uitstoot te verminderen, is verduurzamen in uw huis ook heel goed mogelijk. Bijna de helft van uw milieu-impact zit in uw woning. Denk bijvoorbeeld aan de verwarming die de hele winter aan staat, of de hoeveelheid elektriciteit dat u verbruikt. Deze bronnen draaien allebei, in de meeste huishoudens, op aardgas.
Hoe kunt u hierin verbeteren? Probeer uw huis te verduurzamen! Dit bespaart u in de meeste gevallen zelfs geld en het is ook nog beter voor uw gezondheid.

We brengen gemiddeld meer dan 20 uur per dag binnenshuis door en laat dat nou de belangrijkste plek zijn waar gezondheidsklachten ontstaan. Klachten als allergieën, hoofdpijn of verkoudheid ontstaan door een ongezond binnenklimaat. Vaak is het binnenklimaat van een woning van lage kwaliteit omdat er te veel vocht aanwezig is in de woning. Hierdoor is de kans groter dat u schimmelvorming, huisstofmijt of andere bacteriën krijgt. Het goed ventileren van uw woning lost deze problemen gelukkig snel op. Verder kunt u gemakkelijk uw huis verduurzamen uw huis goed te isoleren, lampen te vervangen voor ledverlichting of door over te stappen op een groene energiebron.

Een zonnestroominstallatie

Eén van deze groene energiebronnen is een zonnestroominstallatie. Wist u dat u minder belasting betaalt wanneer u uw huis verduurzaamt? U betaalt zelfs helemaal geen belasting over energie dat u zelf opgewekt met zonnepanelen. Door zonnepanelen aan te schaffen of te huren hoef u minder of geen gebruik te maken van een fossiele brandstof voor energie, wat uw CO2-uitstoot vermindert.

Alhoewel de aanschaf van zonnepanelen niet goedkoop is, verdient u deze kosten binnen 3 tot 8 jaar terug. Alles daarna is winst! Mocht het kopen van een zonnepanelen installatie toch niet in het budget passen, kun u ook voor de optie huren kiezen. Hierdoor heef u in niet in één keer een grote uitgave, maar profiteer u wel direct van alle voordelen van een zonnestroominstallatie.

Wilt u weten of uw huis geschikt is voor zonnepanelen? Doe dan heel eenvoudig de dakscan en ontvang geheel vrijblijvend een offerte!

De redactie van de Leeuwarder Courant is niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel.