Tryater: eigenzinnig theater

FOTO: Bart Lindenhovius

Theater, meertaligheid en samenwerken met de mienskip. Tryater in een notendop. Het oudste theatergezelschap van Nederland brengt sinds jaar en dag eigenzinnige producties op het toneel in heel Fryslân. Zo ook tijdens het Culturele Hoofdstadjaar. We maakten kennis met de wereldburgers van de Voorstreek, leerden Europeaan zijn tijdens Doarp Europa en kinderen ontdekten hoe leuk taal is in Karawane . Welke ontdekkingsreis kun je in 2019 nog verwachten?

Tryater speelt Raze om protters

In het najaar trekt Raze om protters langs de Friese dorpshuizen en schouwburgen. ,,De Friese uitdrukking it raast oan ‘e protters heb ik verbasterd naar r aze om protters : willen dat er iets gebeurt”, aldus schrijver en regisseur Eelco Venema. De tragikomedie vertelt het verhaal van de jonge man Doede. ,,Doede is een jongen met een licht verstandelijke beperking”, legt Eelco uit. ,,De sociale werkplaatsen bieden uitkomst voor mensen als hij. Helaas is de toekomst van de werkplaatsen onzeker. Wat gebeurt er als iemand als Doede opeens thuis komt te zitten?”

Gegijzeld publiek

Als bezoeker ervaar je wat het bij Doede teweegbrengt. ,,Hij wil het begrijpen en zijn leven aan de mensen laten zien. Hij gijzelt het podium om zijn verhaal te vertellen op zoek naar antwoorden.” Een zwaar onderwerp, maar Eelco waakt ervoor dat er genoeg humor in het stuk zit. ,,Met een lach en een traan hoop ik dat het stuk meer bewustwording creëert. Deze jongen kan je buurjongen zijn. Laten we wat vaker om ons heen kijken, lief voor elkaar zijn en elkaar helpen.”

Toekomstbestendig theater

Omdat Tryater talentontwikkeling veel ruimte geeft krijgen jonge makers als Eelco een kans zich verder te ontplooien. ,,Tryater geeft jonge makers de rust en ruimte om te ontwikkelen. Als schrijver heb je tijd nodig om een eigen stijl te vinden en meters te maken”, vertelt Eelco. Het theatergezelschap biedt ondersteuning aan jonge gezelschappen via een interne acteursopleiding, makersprojecten, schrijverstraject en sinds kort ook via een intensievere samenwerking met De Meeuw Jonge Theatermakers . Een slimme stap om de toekomst van eigenzinnig en eigentijds theater te waarborgen.

Nieuwsgierig naar het complete interview met Eelco en zijn collega Tatiana Pratley? Je leest het hier .

Wil je op de hoogte blijven van de mooie culturele projecten in Fryslân? Volg Leeuwarden-Fryslân 2028 op Facebook , Twitter en Instagram .

Je kunt deze onderwerpen volgen
Aangeboden
LF2028
De redactie van de Leeuwarder Courant is niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel.