Aangeboden door: heteffectievewerken.nl

Thuiswerken – Hoe jij voorkomt dat werk doorloopt in privé

-

Inmiddels werken de meesten van ons de hele dag vanuit huis. Aan de keukentafel. in de slaapkamer. Of als je de luxe hebt, vanuit een eigen kantoor aan huis. Van het één op het andere moment is ons werk ons eigen huis binnengeslopen.

Aan de ene kant prachtig want het scheelt een boel reistijd en je kunt hier en daar een privé-dingetje regelen of een huishoudelijk klusje doen. Aan de andere kant het gevaar dat je werk steeds verder doordringt in jouw privé leven. Simpelweg omdat de natuurlijke scheiding tussen huis en kantoor volledig is verdwenen.

Bewust afschakelen op het einde van je werkdag is daarom belangrijker dan ooit. Zodat jij je werkdag afsluit en je soepel wisselt naar privé zonder dat je werk voortdurend meedoet in je brein. Hoe je dat doet? Drie concrete tips voor jou.

Tip 1 – Bepaal een harde eindtijd. En een escape scenario

Een vaste eindtijd voor je werkdag geeft helderheid. Zowel voor jouzelf. Als voor de mensen om je heen. Kies daarom een vaste eindtijd. En houd je daar aan. Zodat voor iedereen glashelder is op welk moment jouw werkdag eindigt. Krijg je nu de kriebels omdat je denk, maar wat als ik dan nog niet klaar ben? Geen nood. Als dat in jouw werk met regelmaat voorkomt, denk dan na over een escape-scenario. Iets in de zin van “Mijn werkdag stopt altijd om 17.30. En als het echt noodzakelijk is rond ik tussen 20.00 en 21.00 vanavond de laatste dingen af”. Het voordeel? Op deze manier heb je de stress weggeorganiseerd. En voel je jezelf meer ontspannen tussen 17.30 en 20.00.

Tip 2 – Eindig je werkdag met een plan voor morgen. En ruim je werkplek op

Neem aan het einde van je werkdag een kwartiertje tijd om ‘de balans op te maken’. Wat is allemaal gelukt vandaag? Hoe ziet mijn agenda morgen er uit? Met welke taken wil ik morgen mijn dag beginnen? Waar moet ik morgen zeker aan denken? En schrijf dit op een a4-tje (lekker old-school). Kortom, rond vandaag volledig af. En maak een plan voor morgen. En tot slot. Ruim je werkplek op. Alles uit het zicht. Zodat je huis weer thuis is.

Tip 3 – Kies een activiteit waarmee je afschakelt van je werk

Na een werkdag op kantoor stapte je op de fiets, in de trein of auto en daar ging je ….. Lekker naar huis. En onderweg schakelde je rustig af van je werk en weer aan op jouw ‘prive’. En juist dat natuurlijke afschakelmoment is nu volledig verdwenen. Voor dat je het weet loop je met een vol hoofd de trap af en komt daar terecht in een druk gezin of bij een partner die direct van alles en nog wat met je wil delen. Niet bepaalt een zachte landing dus ….. Wat voor veel mensen goed werkt is om ‘de reistijd’ te vervangen door een andere activiteit waar je energie van krijgt of voldoening uit haalt. Waar je dan aan moet denken? Doe een boodschapje, laat de hond uit, speel een liedje op je gitaar, kleed je om, luister 10 minuutjes naar je favoriete playlist, bedenk het maar …… Houd ook thuis een deel van jouw reistijd voor jezelf. Als afschakelmoment. Zodat je afgedraaid weer ‘thuis’ komt.

Wil je deze periode gebruiken om een echte time management-ninja te worden? Overweeg dan eens een cursus time management . Bij Het Effectieve Werken kun je terecht in Groningen, Leeuwarden en Zwolle. Maar online kan natuurlijk ook. Zij zijn specialist op het gebied van time management en helpen je graag verder.

De redactie van de Leeuwarder Courant is niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel.