Privacy creëren op een natuurlijke manier

Archief Betuwebomen.nl

Het is niet altijd even fijn. Pottenkijkers door uw ramen. Constant het idee dat er iemand mee kan kijken naar binnen. Dat kan vervelend zijn. Misschien heeft u zelfs al gekeken naar een ‘verduisterend raam’, maar wij komen u hier vertellen dat dat niet nodig is. Er is namelijk ook een veel natuurlijker manier, namelijk leibomen. In deze blog vertellen we u meer over verschillende leibomen en hoe ze u kunnen helpen om privacy te creëren.

Wat is een leiboom

Een leiboom is eigenlijk niks anders dan een gewone boom, welke goede takken heeft om een leirek in te zetten. Bij deze leiboom wordt de bovenkant er dan afgesnoeid en enten de boomkwekers de boom dusdanig dat de leiboom vooral groeit in de dikte en in de leitakken. Zo ontstaat er een boom die perfect is om privacy te creëren, omdat het een leirek heeft vol met takken en bladeren. Maar hoeveel takken en bladeren een boom heeft, dat verschilt natuurlijk per soort. Hieronder geven we aan welke soorten perfect zijn om privacy te creëren en ook welke soorten wat minder zijn.

De groenblijvende leibomen

De soorten leibomen welke het meeste privacy genereren zijn de groenblijvende leibomen. Dit komt niet per se door het feit dat ze meer takken hebben of omdat hun bladeren groter zijn, maar omdat ze het hele jaar door groen zijn. Met deze soorten heeft u dus gegarandeerd het hele jaar door geen pottenkijkers en dus volledige privacy. De meest favoriete groenblijvende leiboom is de steeneik. Deze heeft namelijk veel sierwaarde en biedt dus privacy. De meest dichte leiboom is overigens de leiconifeer. Hier kan men echt niks doorheen zien.

De bladhoudende leibomen

Naast de groenblijvende leibomen zijn er ook nog de bladhoudende soorten. Het verschil tussen groenblijvend en bladhoudend is, dat groenblijvende soorten ’groen’ blijven en bladhoudende soorten veranderen wel van kleur. Het nadeel van de bladhoudende soorten is dat ze toch iets eerder hun blad verliezen bij bijvoorbeeld een harde wind. Hierdoor neemt de privacy toch dergelijk iets af. Desalniettemin heeft u met een bladhoudende leiboom wel een boom met een herfstkleur. Iets wat de groenblijvende leiboom niet heeft. De meest favoriete bladhoudende leiboom is de leibeuk.

De niet-bladhoudende leibomen

Indien er bladhoudende leibomen zijn, dan zijn er natuurlijk ’niet-bladhoudende’ leibomen. Deze leibomen veranderen van kleur in de herfst, maar verliezen daarna ook hun blad in de winter. Dit is uiteraard enigszins jammer, want hiermee heeft u in de winter geen volledige privacy. De reden waarom mensen voor niet-bladhoudende leibomen kiezen, is omdat ze veel sierwaarde kunnen hebben. Bijvoorbeeld een mooie bloei in het voorjaar. De meest favoriete niet-bladhoudende leiboom is de leiplataan.

De leifruitbomen

Tenslotte zijn er nog de leifruitbomen. Dit zijn leibomen die bladverliezend zijn, net zoals de niet-bladhoudende bomen, maar deze geven wel fruit. Super leuk natuurlijk. Zo heeft u bloesem in het voorjaar, privacy in de zomer en fruit in het najaar! Maar wat betreft het geven van privacy scoren ze het meest laag.

Waar te koop

Bij BetuweBomen.nl kunt u al deze soorten leibomen kopen. Tevens kunnen zij u deskundig advies geven over wat voor u de beste beslissing is in de tuin.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Aangeboden
De redactie van de Leeuwarder Courant is niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel.