Aangeboden door: Zeehondencentrum Pieterburen

Kom langs in Zeehondencentrum Pieterburen en hoor wat zeehonden vertellen

Foto: Archief Zeehondencentrum Pieterburen

Kom langs en stap binnen in het grootste zeehondenziekenhuis van Europa. Dagelijks zorgt een internationaal team van dierenartsen en zeehondenverzorgers voor zieke, gewonde of verzwakte zeehonden. Tijdens je bezoek kun je meekijken bij de verzorging van de zeehonden, meekijken in de quarantaines en zien hoe zeehonden gevoerd worden. In het bezoekerscentrum kun je sinds het begin van dit jaar de nieuwe expositie: “Are you talking to me” bekijken waarbij je meer kunt leren over de taal van de zeehond. Het centrum is het hele jaar door geopend voor bezoekers.

De opvang van zeehonden in het Zeehondencentrum

Alle zeehonden(pups) blijven gemiddeld 2-3 maanden in opvang en doorlopen daarbij doorlopen in de opvang 3 fases. In fase 1 liggen de net binnengebrachte zeehonden die nog erg zwak zijn. Ze verblijven daarom in een kleine, warme ruimte waar ze vier keer per dag gecontroleerd en verzorgd worden. In de volgende fase leren de zeehonden zelfstandig eten en krijgen ze meer ruimte om te zwemmen. In fase 3 sterken de zeehonden verder aan en uiteindelijk is het tijd om weer vrijgelaten te worden in hun natuurlijk leefomgeving, de Waddenzee!

Nieuwe expositie: “Are you talking to me”?

Wist je dat een zeehond kan praten? Al op jonge leeftijd leren zeehondenpups unieke geluiden maken om binnen een grote groep pups hun moeder een seintje te geven dat ze melk willen. Het geluid van de zeehond wordt ook wel eens als ‘huilen’ ervaren, het lijkt dan alsof ze hun moeder kwijt zijn geraakt. Maar vaak is de pup helemaal niet zo hulpeloos als dat het lijkt en is de moeder gewoon even weg om vis te vangen. In de expositie “ Are you talking to me” bevind je je middels een virtual reality experience tussen de zeehondenmoeders en –pups. Hierin ervaar je het effect van het geluid en de verstoring van de mens op de zeehonden in de natuur. Deze expositie is mede mogelijk gemaakt door het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Het Zeehondencentrum bezoeken? Reserveer vooraf je tickets online via:
www.zeehondencentrum.nl/koop-tickets

De redactie van de Leeuwarder Courant is niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel.